ENSZ 2. Édesvíz Világjelentés (2006)
2018. március 5.

interaktív CD-n, a GWP gondozásában

GWP cd 2

Víz, a közös felelősségünk

Az Édesvíz – világjelentés elkészítésének kezdeményezője az édesvízügyeiben érdekelt 24 ENSZ szervezet, akik a "UN-Water"-t alkotják, partnerségben a világ számos kormányával és más szervezetekkel. A jelentés naprakész áttekintést biztosít az édesvíz helyzetéről és használatáról, a kritikus vízproblémákról és a társadalmak ezekkel való viszonyáról, lefedi a világ valamennyi régióját és szinte minden országát. Széles adatbázison, szakértő elemzéseken, esettanulmányokon keresztül mutatja be és számtalan grafikus elemmel (grafikonokkal, ábrákkal, térképekkel) illusztrálja a legátfogóbb édesvízkészlet-elemzést, fejlődési utat mutat a Millenniumi Fejlesztési Célok eléréséhez szükséges változtatásokra a víz készlet gazdálkodás mechanizmusában.

A "Víz az Emberért, Víz az Életért" (2003) című Első Víz Világjelentésre építve a 2006-os jelentés igazolja a folyamatos, komoly és növekvő vízválság tényét, és rámutat arra, hogy a válság megoldásához szükséges kormányzati intézményrendszer (water governance) legfőbb akadályai a szándék, a képesség és az információ hiánya. A jelentés a vízkészlet gazdálkodás egy integráltabb módját javasolja, hogy megfeleljen a környezet és a társadalmi-gazdasági feltételeknek.
A CD-ROM tartalmaz interaktív hiperlinkeket, táblázatokat, grafikonokat, térképeket, részletes fejezeteket, esettanulmányokat és más értékes anyagokat, melyek egyébként elérhetők a WWAP honlapján (www.unesco.org/water/wwap)

A jelentés főként a vízzel kapcsolatos szabályozásban, a szabályozás megfogalmazásában és bevezetésében résztvevők számára készült, továbbá menedzserek, kutatók, tanárok, hallgatók és természetesen minden vízhasználó számára.