SDG for kids

(FF célok gyerekeknek)
versenykiírás

Fenntartható fejlődési célok gyerekszemmel

Gondolkozz el rajta, beszélj róla, tegyél érte!

 

A verseny háttere és célja:

A világ vezetői 2015 szeptemberében New York-ban egy történelmi ENSZ-csúcstalálkozón elkötelezték magukat amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzdenek a klímaváltozással és harcolnak az igazságtalanság ellen. A 2030-ig tartó fenntartható fejlődési keretrendszer egy jobb jövőt kínál bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte.

Az ENSZ fejlődési keretrendszerének („Világunk átalakítása”) gerincét, 17 Fenntartható Fejlődési Cél (Sustainable Development Goals - röviden SDGs) és 169 részcél alkotja.

Ezekhez a pontokhoz kapcsolódóan indítjuk az SDG for kids versenyünket, melyben olyan alkotásokat várunk, melyek hangsúlyozzák ezeknek a céloknak a fontosságát és felhívják a figyelmet a velük kapcsolatos teendőkre.  

A pályázat célja, hogy felébresszük a diákokban a környezetünk megvédésére és a fejlődési fordulat iránti fogékonyságot. Megértsék, hogy mit jelent ez a 17 Fenntartható Fejlődési Cél és mit tehetünk ezek megvalósítása érdekében.

 

Pályázni az alábbi témakörökben lehet:

1. Fotó-pályázat

2. Plakát-verseny

3. Film-pályázat

 

Egy pályázó több témakörben is indulhat

 

Ajánlott forrásanyag:

A www. gwpmo.hu weboldalról elérhető és letölthető „A bolygó és a 17 célkitűzés” című képregény és a 2015-2016-os magyarországi helyzetkép az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai szerint.

További linkek:

- A BOLYGÓ ÉS A 17 CÉLKITŰZÉSThe Planet And The 17 Goals HUN_v3.pdf

http://ensz.kormany.hu/a-2030-fenntarthato-fejlodesi-keretrendszer-agenda-2030-

https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/

http://www.nfft.hu/documents/1238941/1261771/NFFS_2EHJ_vegso_20171207_HU.pdf/9e88dce0-bd15-1803-9675-68e35b028019

http://www.nfft.hu/documents/1238941/1261771/NFFS_2EHJ_2_melleklet_SDG_szerint.pdf/8b90cb27-6863-6ba2-9ded-26c23658b575


A verseny kategóriái korcsoportok szerint:

 1. kategória (7-14 éves korosztály) / Fotó-pályázat, Plakát-verseny
 2. kategória (14-19 éves korosztály) / Fotó-pályázat, Plakát-verseny, Film pályázat

 

A versenyben nevezési díj nincs.

 

 1. Fotó-pályázat:

A témakört választó pályázótól olyan fényképek elkészítését várjuk, amely ábrázolja a 17 Fenntartható Fejlődési Cél szellemiségét.

A témakörben csak egyénileg lehet pályázni, maximum 3 darab képpel.

A fotóval szemben támasztott elvárás:

- a képet jpg, jpeg, (png, gif) képformátumban kell benyújtani

- minimum 2000 pixel felbontás a nagyobbik élén a képnek (de inkább nagyobb)

- minimum 300 dpi felbontás

- a kép minimális mérete 1 MB lehet

- több képből összeállított montázst nem fogadunk el

Beküldési cím és további információ:

gwpmo@gwpmo.hu

Az e-mailben meg kell adni az alkotó nevét, életkorát, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, iskoláját és az alkotás fantázianevét.

 

 1. Plakát-verseny

A témakört választó pályázóktól egy plakáton megjeleníthető akciótervet várunk. Ennek témája legyen összefüggésben a 17 Fenntartható Fejlődési Cél szellemiségével.

A témakörben maximum 3 fős csapattal lehet pályázni, 1 darab plakáttal.

A plakáttal szemben támasztott elvárás:

 • A pályamunkát az elbíráláshoz JPG file, RGB, 238 pixel x 334 pixel (= 84 mm x 118 mm, 72 dpi) formátumban kell benyújtani.
 • Az A0-ás plakátként való kiállítás érdekében rendelkezésre kell állnia a pályamű számítógépes állományának 84 mm x 118 mm (+ 1 mm-es kifutó körben) méretben, TIF vagy Illustrator EPS formátumban, (600 Dpi, CMYK) .
 • Az egyedi megvalósítást igénylő pályamunkákkal kapcsolatban, pályázat benyújtását megelőzően konzultálni kell a kiíróval.
 • A pályamű megértése szempontjából egy maximum 100 szavas magyarázatot kérünk.

Beküldési cím és további információ:

gwpmo@gwpmo.hu

Az e-mailben kérjük az alkotó(k) nevét, életkorát, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, iskoláját és a tervezet/projekt nevét feltüntetni!

 

 1. Film-pályázat

A témakört választó pályázóktól a 17 Fenntartható Fejlődési Cél témakörében várjuk az alkotásokat. A témakörben maximum 5 fős csapattal lehet pályázni, egy kis filmmel.

A kisfilmmel szemben támasztott elvárás:

 • 2-5 perces, minimum HD felbontású rövidfilm.
 • A film nem tartalmazhat trágár kifejezéseket és az emberi jogokat sértő tartalmat.
 • Továbbá nem tartalmazhat szerzői jogot sértő zenei betéteket. 
 • Műfaját tekintve az alkotás lehet forgatott anyag vagy animáció.

Beküldési cím és további információ:

gwpmo@gwpmo.hu

Az e-mailben kérjük az alkotó(k) nevét, életkorát, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, iskoláját és az alkotás fantázianevét feltüntetni.

 

Határidők

 • Jelentkezés és a pályamű beadás határideje: 2019. április 14.
 • Értesítés az országos döntőbe jutásról: 2019. június 3.
 • Országos döntő: 2019. október első hetén

 

Eredményhirdetés

A pályázatok eredményhirdetésére – díjazására, a 2019. október első hetében, a Budapesti Víz Világtalálkozó elő rendezvényén kerül sor, a díjazottak meghívásával.

 

Díjak és jutalmak

Értékes tárgyi nyereményekkel, illetve egy 2-3 napos magyarországi tanulmányi kirándulással jutalmazzuk a legjobb alkotások készítőit.

 

Egyéb szabályok

A Versenyzők hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szervezők személyes adataikat tárolják. A Szervezők kötelesek a verseny során tudomásukra jutott adatokat bizalmasan kezelni, azokat kizárólag a versennyel és a versenyben együttműködő felek között információközlésre használhatják fel. A Szervezők az adatokat sem részben, sem egészben nem bocsáthatják harmadik fél rendelkezésére.
A Szervezők fenntartják a jogot arra, hogy a verseny szabályait, a díjakat a Versenyzők egyidejű értesítése mellett módosítsák.
A Szervezők a versennyel kapcsolatosan semmiféle kártérítési és egyéb felelősséget nem vállalnak.
A Szervezők és a versenyben résztvevő együttműködők, valamint munkavállalóik és közvetlen családtagjaik a versenyben nem vehetnek részt.
A Szervezők, illetve a felajánlók magukra vállalják a verseny nyereményeit terhelő esetleges adó- és társadalombiztosítási terheket.
A Szervezők fenntartják a jogot arra, hogy a pályázók alkotásait használják a verseny népszerűsítése során.

A verseny szervezője és lebonyolítója a GWP Magyarország Alapítvány.

 

 

KÖVETKEZŐ VERSENYÜNK:

 

Duna Művészeti Mestere 2019

Aktívan egy biztonságosabb Dunáért!

 

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR), a Global Water Partnership Közép- és Kelet-Európa Régió (GWP CEE) és a GWP Magyarország Alapítvány a Nemzetközi Duna Nap alkalmából 2019-ben ismét meghirdeti a Duna Művészeti Mestere (DAM) alkotói pályázatot.

 

A pályázaton 6-18 éves korú diákok jelentkezését várjuk. A verseny feladata, hogy a pályázók folyók, tavak partján tett látogatás alapján, - a vízi környezet ösztönző hatására - az ott talált tárgyakból- tárgyakkal, anyagokból-anyagokkal alkotásokat hozzanak létre.

 

Idén is várjuk a képző művészeti alkotások mellett, a kisfilmmel való nevezéseket is

 

A művek olyan művészeti alkotások (pl.: szobor vagy kisfilm) lehetnek, amelyek a vízből, vízpartról származó természetes, vagy mesterséges elemek felhasználásával, vagy környezetében készülnek. Fontos, hogy a felhasznált anyagok közvetlenül kötődjenek a Duna, vagy bármely mellékvizének életteréhez, mint például a sodródó fadarabok, levelek, növények, kavicsok, kagylók, illetve a folyóba dobált és a parton talált hulladék. Így a kisfilm témája is ehhez kapcsolódónak kell lennie.

(pl. Mit tehetünk vizeink megóvása érdekében és hogyan valósíthatnánk meg?)

Mindenki csak egy alkotással pályázhat, egyénileg, vagy maximum 3 fős csapatban.

Az alkotásokat háromdimenziós (3D) formátumban kell elkészíteni.

(Papírlapra, vászonra, vagy bármilyen más felületre készített rajzokat, festményeket nem fogadunk el.)

 

Kérünk minden pályázót, hogy engedje szabadon fantáziáját, gondolkozzon el azon, hogy mit jelent számára a folyó és környezete!

A verseny témája, Aktívan egy biztonságosabb Dunáért!

Ennek a gondolatnak a keretében kérjük az alkotások létrehozását!

 

Jelentkezés és nevezés feltételei

 

A nevezéshez az elkészült alkotásokról 1 darab digitális fényképfelvételt A digitális fényképet, JPEG formátumban kérjük, melynek minimális mérete 1 MB lehet (150 DPI).

A kis film  esetében egy 1perces,  rövid videót kell készíteni és eljuttatni a szervezőkhöz. (a felvétel okostelefonnal is készíthető) Az alkotásokhoz  egy találó fantázianevet kérünk magyar és angol nyelven!

 

 

Az alkotó(k) nevét, életkorát, lakcímét, telefonszámát, e-mail címét, iskoláját és az alkotás fantázianevét kérjük az e-mailben minden esetben feltüntetni!

 

 

Beküldés határideje:

2019. június 10.

 

Beküldési cím és további információ:

 

GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány

1119, Budapest Etele út 59-61.

vagy

gwpmo@gwpmo.hu

 

A hazai kiírás helyezettjeinek díjátadási ünnepségére a 2019. évi Duna Napi rendezvényen kerül sor, 2019 június 29-én, szombaton. A nyerteseket külön értesítjük az ünnepség részleteiről.

 

A hazai verseny győztes alkotása részt vesz a 14 Duna-menti országban meghirdetett nemzetközi versenyben is, ahol a legjobb alkotót a "Duna Művészeti Mestere" címmel tüntetik ki.