2013. a GWP Magyarország szempontjából
2014. január 1.

GWP logo cim nelkulA 2013. év - az ENSZ Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve - végével a lentiekben egy tömör tájékoztató olvasható az év fontosabb eseményeiről a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány szempontjából.

A hagyományoknak megfelelően rendeztük meg a tavaszi félévben a Duna ismerettár (Danube box) versenyét felső tagozatos, illetve középiskolás kategóriában. A győztes csapatok díja egy ötnapos nyári táborozás volt, melynek során a környezet védelmével összefüggő programokban vettek részt.

Ezzel egy időben rendeztük a Duna Művészeti Mestere versenyt, melynek lényege a vízparton talált tárgyakból alkotott tárggyal kifejezni a vízvédelem fontosságát. A hazai győztes Ha tiszta a vizem, úszik a vizám c. alkotás (Benedek Tünde, Hásás Dóra és Sáfár Szilvia munkája) indulhatott a Duna Védelmi Nemzetközi Egyezmény országainak versenyében, melyet ezúttal Horvátország nyert. Részletek itt.

Jelentős áttörésnek mondható, hogy sikerült Magyarországot az 1997 óta zajló Stockholm Junior Water Prize versenyébe bevonni és a magyar csapattal részt venni a Víz Világhéten zajló nemzetközi döntőben. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium csapata (Kakas Dézi, Béri János és Polák Péter) helytállt a mezőnyben és hazatérésük után nem sokkal a Budapesti Víz Világtalálkozón is bemutathatták munkájukat. A versenyről bővebben ld. www.ifivizdij.hu.

Magyar siker született a GWPCEE által, amatőr fotósok számára meghirdetett régiós fotópályázaton. Az első díjat Vasas Ingrid nyerte "Summer Day" című fotójával, míg a harmadik Jágity Fanni lett "Sky high" című képével, ld. itt.

Közös WMO-GWP program indult az integrált aszálykezelésről, melyben Magyarország is részt vesz Tamás János professzor (Debreceni Egyetem) vezetésével. Célja a kormányzati szervek támogatása aszálykezelési szakpolitikák és "tervek kidolgozásában. Részletek a program keretében lezajlott novemberi szarvasi szakmai konzultációról, illetve a decemberi budapesti országos konzultációról.

A júniusi dunai árvízről, az elért siker és a jövőbeli tennivalók szempontjából adott ki közös nyilatkozatot a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozata, a Magyar Hidrológiai Társaság, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége, a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség és a GWP Magyarország.

A 2013-ban ujjá alakult Országos Vízgazdálkodási Tanácsba a GWP Magyarország által delegált Ligetvári Ferenc professzort, alapítványunk tanácsadó testületének elnökét, a tanács elnökhelyettesévé választották.

Véleményeztük a Vidékfejlesztési Minisztérium által kidolgozott vízgazdálkodási stratégiát, hozzájárulva ezzel a vízügy fejlődésének irányát alapjaiban meghatározható dokumentumhoz. Elfogadása után a vízstratégia végrehajtása, vagyis a konkrét intézkedések a 2014-ben induló Kvassay Jenő-terv részei lesznek.

A GWP Magyarország az Ifjúsági Fórum szervezésével járult hozzá a Budapesti Víz Világtalálkozó sikeréhez. A fórumon adta át Áder János köztársasági elnök a Duna Művészeti Mestere verseny díját a győztes horvát csapatnak, és találkozott a dunai országokból érkezett fiatalokkal. A GWP képviselői jelentős szerepet játszottak a három és félnapos tanácskozáson (ld. beszámoló). A Világtalálkozó alkalmával kiadott vízipari kiadvány is Alapítványunk közreműködésével készült.

A Duna Régió Stratégia két prioritási területén (PA 4 A vizek minőségének helyreállítása és megőrzése, ill. PA 5 Környezeti kockázatok kezelése) veszünk rész a munkacsoport munkájában, dr. Fehér János révén.

2013-ban három új hivatalos GWP partnert regisztrált a stockholmi központ Magyarországról: a Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetét, a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozatát és az, Aquaprofit Zrt-t.

Minden kedves partnerünknek, támogatónknak ezúton is köszönjük a – remélhetően kölcsönösen előnyös – együttműködést, és sikeres 2014-et kívánva bízunk annak folytatásában.

GWP Magyarország