Hírek

2013.

2013, az ENSZ Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve

Az E2013 UN Intl Year of Water CooperationNSZ 2010-es közgyűlése döntött arról, hogy 2013. a Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve legyen (Resolution A/RES/65/154). A Nemzetközi Év során számos rendezvény hívja fel a figyelmet a víz kiemelt szerepére a 21. században és a vízzel kapcsolatos nemzetközi együttműködés fontosságára. Az idei Víz Világnapot (március 22.) is ennek a témának szenteli az UNESCO, mely a Nemzetközi Év eseményeinek főszervezője.

 

A hazai események közül kiemelkedik az októberi Budapesti Víz VBudapest Water Summitilágtalálkozó  (http://budapestwatersummit.hu/),  melynek célja, hogy a legfontosabb vízügyi kérdésekben – ivóvíz-szolgáltatás és szennyvízkezelés, integrált vízgazdálkodás, nemzetközi vízügyi együttműködés, innovatív vízügyi technológiák – hozzájáruljon a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célok kidolgozásához és konkrét iránymutatást adjon a világ 2015 utáni fejlesztéspolitikai prioritásainak meghatározásához.

 A Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Évéről további részletek a UN Water honlapján.

2013.

Vízmérnöki toborzó

A Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozata "Vízmérnöki toborzó? címmel összeállítást készített azzal a céllal, hogy a tehetséges fiatalok érdeklődését felkeltse a vízmérnöki hivatás iránt és ezzel a magyar vízgazdálkodás szakmai utánpótlását erősítse. A részletek a Kamara honlapján olvashatók.

2013.

Ursula Schaefer-Preuss, GWP elnök, újévi üzenete

letöltésA GWP 2013. január1-től hivatalban lévő elnöke, Ursula Schaefer-Preuss, üzenettel fordult a partnerek felé. Az angol nyelvű üzenet a továbbiakban olvasható.

New Year?s Message from the new Chair to the GWP Network

Dear friends and colleagues,

Having just attended the Governing Council of the Water Resources Group which met in Davos, Switzerland, I am sending this message to you. At this occasion U.N. Secretary General Ban Ki-moon joined part of the session of the Water Resources Group. He gave a strong message on the importance of water for mankind – water is life – and made reference to the United Nations? International Year of Water Cooperation with the challenge of continuing to achieve the goals set in the Millennium Declaration. This is all about GWP?s joint work during 2013. We have to actively participate in developing the post-2015 Sustainable Development Agenda. It is important to mobilize the "water voice" in this agenda. With the International Year of Water Cooperation 2013 and the World Water Week in Stockholm 2013 in which GWP is an official Collaborating Partner, the GWP network can demonstrate its strength.

Has there been a more significant time to be working for water? As GWP?s new Chair, I am eager to start in the role just as the network is beginning to formulate the strategy that will take us to 2020, based on our actual Strategy 2009-2013. The new strategy will have to respond in particular to the water resources crisis, demonstrate how water management contributes to reaching the yet-to-be-agreed Sustainable Development Goals (not forgetting the challenges of climate change and rapid urbanization), and to convince all users, rich and poor, to share the benefits of water.

GWP is well-positioned to take on this challenge. We have a wonderful and very devoted broad-based membership across the world, all its experience adding to the wealth of GWP?s network.

I do hope we can maintain over the coming years a stable and sustainable resource basis, helping us live up to the ever growing challenges for the GWP network as we pursue our vision of a water secure world. I am prepared to invest all my energies together with you in this endeavour.

With my best wishes for a healthy and productive 2013.

Yours,

Ursula Schaefer-Preuss

Chair

2013.

Stockholm Junior Water Prize – Magyarország, 2013

sjwp logoMÓDOSÍTOTT HATÁRIDŐ: ÁPRILIS 21.

Világszerte minden évben több ezer, 15-20 éves fiatal készül arra, hogy munkáját bemutathassa a Stockholm Junior Water Prize (Stockholmi Ifjúsági Víz Díj) döntőjén. Közülük az egyes országok versenyének győztesei jutnak el a svéd fővárosba, ahol a Víz Világhét keretében lezajló nemzetközi versenyen képviselhetik országukat. Magyarország versenyzője első ízben 2013-ban szerepelhet ebben a nemes vetélkedőben (ld. felhívás).

A hazai versenyt a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány szervezi, számos partnerszervezet segítségével és támogatásával. Védnöke Kovács Péter, vízügyért felelős helyettes államtitkár, Vidékfejlesztési Minisztérium. Jelentkezni a www.ifivizdij.hu honlapon keresztül történő regisztrációval, valamint az angol nyelvű pályamű és a nevezési lap beküldésével lehet. Határidő: 2013. április 21.

A pályaművek olyan helyi, regionális, országos vagy globális témával foglalkozhatnak, melyeknek környezetvédelmi, tudományos, társadalmi, vagy műszaki jelentőségük van. Nevezni egyénileg, vagy maximum háromfős csapattal lehet. További részletek a fenti honlapon.

Az esemény egyúttal eszköze a víz-, illetve a környezet védelmére, a környezettudatosságra irányuló figyelem felkeltésének és a szakmai utánpótlás nevelésének is. Reméljük, hogy az ENSZ Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Évében a verseny hazánkban is nagy figyelmet kap és számos színvonalas pályamű szerzője közül választhatjuk ki Magyarország képviselőjét.

GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány

2013.

Megjelent az EU Blueprint konferencia zárójelentése

Blueprint logo2013. február 11-én közzétették a ciprusi elnökség alatt, az Európai Bizottsággal közösen rendezett EU Blueprint konferencia összefoglaló jelentését. A konferencia a 2012 novemberében közzétett Blueprint bemutatásával és a jelen lévő, mintegy 180 résztvevővel történő megvitatásával foglalkozott. Az itt letölthető jelentés az elhangzott beszédek, prezentációk, hozzászólások és kulcs-üzenetek áttekintését adja a rendező Ecologic Institute összefoglalásában. A Blueprintről korábban írt hírünk itt érhető el

2013.

"TAVASZI SZÉL VIZET ÁRASZT? A magyar vízipar bálja, március 2.

Bökényi társunk a MaSzeSz elnökének a meghívása a március 2-i, hagyományteremtő célzattal rendezendő bálra. Az est a Budapest Water Summit nyitórendezvénye, abban a reményben, hogy a "vizes szakma" visszanyeri tekintélyét, társadalmi, gazdasági elismertségét. Fővédnök: Horváth Péter a Magyar Energia Hivatal elnöke.

2013.

A víz 2015. után - genfi konzultáció

The world we want2013. február 27-28-án Genfben került sorra a 2015. utáni vízügyi fejlődési pálya konzultációs értekezletére a vízkészlet-gazdálkodás, illetve a szennyvíz és vízminőség kérdéskörökben. Az International Institute for Sustainable Development által az értekezletről készített összefoglalót itt olvashatják. A konzultációról, melynek folyamatáról korábban már beszámoltunk, itt olvashat részleteket.

2013.

Vízipari találkozó a SJWP szponzorálása jegyében

viziparibal2013-2-291tömörMagyar vízipari szakemberek széleskörű összefogásának lehettek tanúi a jelenlévők a szakma első, hagyományteremtő országos találkozóján. A március 2-i esemény a Stockholm Junior Water Prize – magyar verseny támogatói körének kibővülését is jelentette. A kiadott sajtóközlemény itt olvasható.

2013.

Közös WMO GWP aszályprogram

WMO GWPA Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a GWP közös programot indított el március 13-án az integrált aszálykezelésről. A részletek a GWP vonatkozó honlapján találhatók.

2013.

A víz 2015 után – a hágai konzultáció

Az IISD Reporting Services beszámolója a március 21-22-én Hágában tartott magas szintű konzultációról, melyen a víz szerepét vitatták meg a 2015. utáni fejlesztési elképzelésekben (Water in the Post-2015 Development Agenda).