Hírek

2017.

EU-s konzultáció a tisztított szennyvíz újrahasznosításáról

EU logo

Az Európai Bizottság konzultációt tart az újrafelhasznált vízre vonatkozó uniós minőségi minimumkövetelmények meghatározásával kapcsolatos szakpolitikai lehetőségekről. 2017. január 27-ig még kifejtheti véleményét az ügyben a LINK-en keresztül.

2017.

Víz Világnap - 2017

WWD-GENERIQ-CMJN EN_2017_square

 

A 2017. év Víz Világnap témája a „szennyvíz". A Fenntartható Fejlődési Célok között a 6.3-as részcél (egyebek mellett) a nem tisztított szennyvíz arányának felezését és az újrahasznosított víz jelentős növelését irányozza elő globális szinten 2030-ig.

  • Milyen ütemben nő a vízfogyasztás és a szennyvízkibocsátás a világon?
  • Hány százalék szennyvíz kerül vissza a természetbe tisztítás nélkül?
  • Milyen lehetőségek vannak a szennyvíz hasznosítására?
  • Milyen más Fenntartható Fejlődési Cél elérését segíti a 6.3-as részcél teljesítése?

Ezekre és más hasonló kérdésekre ad választ az itt letölthető „ténylap". További részletek a világnapról LINK

POSTER generic_WWD2017_Eng

2017.

Természeti képek KOMA szignóval

KOMA kiállítás

 

Dr. Kovács Mátyásnak a KvVM nyugalmazott főosztályvezetőjének nyílt kiállítása természeti tájakat bemutató festményeiből az esztergomi Duna-múzeumban (Kölcsey u. 2.) február 10-én 17.00 órakor. A címzetes egyetemi docens, aki KOMA szignóval látja el festményeit, 40 képen mutat be hazai és külföldi tájakat, vizes élőhelyeket,  egyéni látásmódjával.

A kiállítást a GWP Magyarország tanácsadó testületének elnöke Ligetvári Ferenc professzor nyitotta meg (ld. beszéde itt). Megtekinthető március 6-ig, kedd kivételével naponta 10.00-16.00 óra között. A meghívó itt tölthető le. A lenti képek a megnyitón készültek:

KOMA1KOMA7KOMA4
KOMA5KOMA6

KOMA11KOMA3KOMA8

2017.

V. Magyar Öntözéstechnikai Konferencia és Kiállítás

MÖE logó.gif

 

A Magyar Öntözési Egyesület (MÖE) rendezésében 2017.02.22-én (szerdán) kerül sorra az V. Magyar Öntözéstechnikai Konferencia és Kiállítás budapesti Lurdy Mozi komplexumban. Jelentkezés február 15-ig az egyesület honlapján.

2017.

Elhunyt Katona Kálmán volt vízügyi miniszter

Katona Kálmán

  2017. február 5-én, életének 69. évében elhunyt Katona Kálmán volt közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter. Katona Kálmán 1998-2000 között vezette a tárcát, majd 2006-2009 között, ellenzéki politikusként volt az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, ld. gyászjelentése. Nekrológja, melyet a Magyar Mérnöki Kamarától kaptunk, itt olvasható.

2017.

Junior Szimpózium – Dr. Dulovics Dezső emlékére

maszesz új_logóA Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség Dr. Dulovics Dezső Junior Szimpózium 2017. címen, meghosszabbított határidővel, pályázatot hirdet mindazoknak a 35. életévüket még be nem töltött szakembereknek, akik a vízellátás, csatornázás, szennyvíztisztítás, vagy a települési vízgazdálkodás egyéb területén üzemeltetői, tervezői és/vagy tudományos tevékenységet folytatnak.

Meghossazbbított határidő: 2017. március 14.  A felhívást lásd itt, illetve a további részleteket a MaSzeSz honlapján.

2017.

Ifjúsági verseny árvíz és aszály témában

Global Youth_Competition_2017

A GWP a Water Youth Network (WYN) és a Meteorológiai Világszervezet (WMO) együttműködésével globális verseny hirdetett meg árvíz, illetve aszálykezelés témában. Határidő március 31., korhatár 35 év.

A verseny két kategóriában indul: már futó, illetve új ifjúsági projektekkel lehet részt venni. Mindkét kategória nyertese pénzjutalmat és utazást kap a május 22-26. között, Cancunban rendezendő katasztrófacsökkentési konferenciára. Örömünkre szolgál, hogy a verseny meghirdetői a GWP Magyarország által szervezett BWS 2016 Ifjúsági Fórum sikerére utalnak a felhívásban, mely itt olvasható.

 

 

2017.

Víz Világnapi hírek

WWD 2017

Új GWP honlap: Március 22. óta működik a GWP átalakított honlapja (a globális és a 13 régióé egyaránt). A fejlesztés számos újdonságot hozott: áttekinthetőbb a felépítés, egy robosztus kereső mind a 14 lapon keres, a régóta működő Toolbox a LEARN szekcióból is elérhető, stb. Kellemes böngészést www.gwp.org.

Stockholm Wate Prize: A Stockholm International Water Institute bejelentése szerint Stephen McCaffrey professzor (University of the Pacific, USA) kapja az idei Díjat a nemzetközi vízjogban kifejtett úttörő tevékenységéért. A Díjat XVI. Károly Gusztáv svéd király adja át augusztus 30-án a Víz Világhét keretében rendezendő ünnepségen. További részletek itt.

Víz Világjelentés: Megjelent a UN Water koordinálásával, az ENSZ szakosított szervezetei közreműködésével elkészült 2017-es jelentés, mely a „Szennyvíz a kihasználatlan készlet" címet viseli. Alapgondolata szerint a naponta a környezetbe kibocsátott hatalmas mennyiségű szennyvizet nem problémának, hanem értékes nyersanyagnak kell tekinteni (energia, tápanyag, víz). Letölthető itt.

2017.

GWP Magyarország - akkreditáció

A GWPO az elmúlt időszakban szisztematikusan felülvizsgálta a GWP országos egységeit (Country Water Partnership), melynek eredményeképpen a magyar szervezet, a GWP Magyarország megkapta az akkreditációt, ld. letölthető levél.

 

2017.

Duna Művészeti Mestere – 2017

A Nemzetközi Duna-nap (június 29.) alkalmából 2017-ben a GWP Magyarország ismét megrendezi Duna Művészeti Mestere (DAM) alkotói pályázatot, melyen 6-18 éves korú diákok jelentkezését várjuk. A verseny feladata, hogy folyók, tavak partján tett látogatás alapján, - a vízi környezet ösztönző hatására - az ott talált tárgyakból, anyagokból háromdimenziós alkotásokat hozzanak létre a diákok. A módosított határidő június 8., ld. részletek.