Hírek

2016.

XXIII. Konferencia a felszín alatti vizekről

A "Felszín Alatti Vizekért" Alapítvány 2016. április 6-7-én Siófokon rendezi szokásos éves konferenciáját. Részletek itt tölthetők le.

2016.

Európai Folyószimpózium 2016

Bár elmaradt a 2015 őszére tervezett szimpózium, a 2016-os évre meghirdették az Európai Folyó Díj átadását is magába foglaló bécsi rendezvényt, melyet a GWP is támogat. Részletes információ a szimpózium honlapján.

2016.

MaSzeSz Junior Vízgazdálkodási Szimpózium 2016

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség kiemelten fontosnak tartja a fiatal szakemberek támogatását, elismerését, látásmódjuk, újszerű ötleteik megismerését. E gondolat mentén kerül immár ötödször megrendezésre a Junior Szimpózium, ahol a települési vízgazdálkodás területén tevékenykedő fiatal szakembereknek nyújt a szövetség lehetőséget arra, hogy bemutassák kiemelkedő szakmai tevékenységüket. További részletek a MaSzeSz honlapján.

2016.

Indul az SDG 2016-2030

SDGsMegkezdődött a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG-k), illetve a célok eléréséhez szükséges programok, intézkedések végrehajtása. Bővebben itt.

A vizes Cél elérésével kapcsolatos, 2019-ig tartó GWP program (SDG Water Readiness Facility) 23 országban, köztük Magyarországon kezdődik meg az új évben, ld. pdf file.

2016.

A leköszönő GWP elnök levele

GWP tömör logóDr. Ursula Schaefer-Preuss, aki az elmúlt három évben töltötte be a GWP elnöki posztot január elejével elköszönt a világszervezettől, ld. itt letölthető levelét. Az új elnök kinevezéséig (ami néhány hónapon belül várható) Drs. Alice Bouman-Dentener elnökhelyettes látja el az elnöki teendőket.

2016.

Rövidesen zárul a nevezés a 2016. évi Stockholm Junior Water Prize-ra

sjwp uj_logoA 2016. évi Stockholm Junior Water Prize (Stockholmi Ifjúsági Víz Díj) hazai versenyére január 31-ig nevezhetnek középiskolások a www.ifivizdij.hu honlapon keresztül, az ott részletezett feltételek szerint. A győztes indul a nemzetközi döntőn Magyarország képviseletében augusztus végén a svéd fővárosban.

2016.

IV. Magyar Öntözéstechnikai Konferencia és Kiállítás

A Magyar Öntözési Egyesület soron következő konferenciáját és kiállítását 2016. február 24-én tartja. Részletek és jelentkezési lap az egyesület itt elérhető honlapján.MÖE logó

2016.

Fiatal vízügyi szakemberek 17. konferenciája

A konferencia az IWA égisze alatt a University of East Anglia rendezésében 2016. március 30-április 1. között kerül sorra. Az absztrakttal történő jelentkezés meghosszabbított határideje február 12. További részletek itt.

2016.

Lezárult a nevezés a 2016-os SJWP-re

A január 31-iki határidőre 17 jelentkezés érkezett az ország különböző részeiből a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj 2016-os magyar versenyére. A feldolgozott témák rendkívül változatosak: a szennyvíz újrahasznosítástól az ivóvíz és a felszíni vizek minőségéig, a környezeti tudatosság kérdéskörétől az eutrofizációig,  a csapadékvíz hasznosításától különböző víz- és szennyvíztisztítási módszerekig, stb. terjednek.

A pályázók február 12-ig kapnak választ a bíráló bizottságtól, melynek függvényében dolgozhatják ki a teljes pályaművet. További részletek a http://www.ifivizdij.hu/ honlapon.

2016.

Az Európai Számvevőszék a Duna vízminőségéről

Az Európai Számvevőszék (ESZ) megállapítása szerint csak kevés javulás tapasztalható a Duna vízminőségében, annak ellenére, hogy a vízgyűjtő országai 2004 óta dolgoznak a Víz Keretirányelv megvalósításán. Fő oknak az ambíció hiányát látják az ESZ munkatársai. Az auditálás középpontjában Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia állt. További részletek itt.