A 6. Víz Világfórum
2012. január 1.

2012. március 12-17. között került megrendezésre Marseille-ben a Time for solutions (kb. itt az idő a megoldásra) jelszóval fémjelzett 6. Víz Világfórum, 173 országból érkezett, mintegy 35000 résztvevővel. A Fórum fő célja az előttünk álló, vízzel kapcsolatos problémák kezelése és a víz ügyének minél magasabb szintű politikai elismertetése volt.

A Fórum négy előkészítő folyamat (tematikus, politikai, regionális és civil) eredményeként alakult ki. A tematikus folyamat három fő témacsoportban (jólét, gazdasági fejlődés, vízvédelem) azonosított 12 prioritás és a siker három meghatározott feltételének mentén folyt, 250 szekcióban, kb. 400 óra vitát, párbeszédet lefolytatva.

A politikai folyamatot kormányzati, parlamenti képviselői és önkormányzati komponensek adják. A Fórum regionális programját Afrika, Amerika, Ázsia-Csendes óceán, Európa, a Mediterrán-térség és az Arab országok készítették.

A Fórum az érdekeltek,a civil és non-profit szervezeteknek is lehetőséget nyújtott a közös ügy a víz helyzetének jobbítására. Részleteket ld. http://www.worldwaterforum6.org. Az alábbiakban a 6. Víz Világfórum néhány kiemelkedő eseményéről számolunk be.

Az Önkormányzati Politikai Folyamat

Települések vízgazdálkodási kérdései világszerte egyre inkább előtérbe kerülnek, hiszen ma már a hétmilliárdos emberiség fele városlakó, és ez az arány meredeken nő. Becslések szerint 2050-re 6,3 milliárd fő, az akkori népesség kétharmada él majd városokban. A növekvő figyelem hatására a 2006-ban Mexikóvárosban rendezett 4. Víz Világfórumon elfogadták az Önkormányzatok Vízügyi Nyilatkozatát. Ez felhívta a figyelmet a helyi és regionális vezetők vízellátással és csatornázással kapcsolatos felelősségére és szerepére, valamint hatékonyabb együttműködésre szólította fel a kormányokat. A folyamat tovább erősödött és 2009-ben az 5. Fórumon elfogadták az Isztambuli Vízügyi Megegyezést, melyhez a helyszíni aláírást követően a marseille-i fórum időpontjáig, 2012 márciusáig, 56 országból 1070 (közte 17 magyar) település csatlakozott. A Nyilatkozat a víznek, mint a közjavak egyikének, a közösség általi ellenőrzését támogatja, a fenntartható települési vízgazdálkodást részesíti előnyben és felhív a klímaváltozás elleni fellépésre az urbanizációval összefüggésben.

A 6. Víz Világfórumon már egy kétnapos önkormányzati ülésszakot szenteltek a témának, a Fórum önkormányzati politikai folyamata részeként. A szekció talán legfontosabb tanulsága az, hogy azon országok vízgazdálkodása működik a legjobban, amelyekben erős a decentralizáció, ahol a helyi-, illetve régiós hatóságoknak fontos szerepük van a döntéshozatalban.

A 4. Víz Világjelentés

A Víz Világjelentés 4. kiadását (World Water Development Report 4, röviden WWDR4) a Fórum nyitónapján, március 12-én mutatták be, "Vízgazdálkodás bizonytalanságok és kockázatok közepette? címmel.

A három kötetes, több mint 800 oldalas jelentés arra bátorítja az érintetteket, hogy minél korábbi stádiumban kapcsolódjanak be a döntéshozatali folyamatokba, ezzel javítva a döntések minőségét, növelve elfogadottságát és a megvalósítás sikerét.

A 4. Víz Világjelentés újat hozott abban a tekintetben, hogy a víz és a változások hajtóerői közötti összefüggéseket is feltárja, négy olyan területet is elemez, mely nem kapott hangsúlyt a korábbiakban (vízminőség, felszín alatti vizek, a nők szerepe és a sivatagosodás, a területdegradáció és az aszály problémaköre). A WWDR4 öt nagyrégiós jelentést is tartalmaz (Afrika, Európa és Észak-Amerika, Ázsia és a Csendes-óceán, Latin-Amerika és a Karib-térség, Az arab országok és Nyugat-Ázsia). Néhány gondolat a jelentésből:

  • A víz nem lehet helyi, vagy csupán országos kérdés, az összefüggések miatt az egyes vízhasználatok nem függetleníthetők a globális folyamatoktól, trendektől.
  • Ma még elszigetelt gondolkodás jellemző a problémák kezelésénél. A helyzetet a klímaváltozás súlyosbítja. A víz ügye nem korlátozható egyetlen ágazatra, irányítása koordinációt igényel az érdekeltek és az ágazatok között.
  • A vízigények növekedése és az aszályosodás innovációs megoldásokat igényelnek, melyek a fejlett világban már jelen vannak, de a fejlődő országok híján vannak ezeknek.
  • Az urbanizáció okozta kihívások (2050-re 6,3 milliárd városlakót prognosztizálnak) integrált városi vízgazdálkodást igényel.
  • Növekvő versengés tapasztalható az ökoszisztéma és a társadalmi-gazdasági szektorok között a vízért.
  • Az energiatermelés és a víz bonyolult összefüggései a vonatkozó politikák integrációját igényli.
  • Az adatok, információk és a tudás terjesztésének fontossága a megalapozott döntések érdekében.
  • A felszín alatti vízkivétel megháromszorozódott az elmúlt 50 évben a világon. Ez sok vízgyűjtőn fenntarthatatlan jellegűvé vált.

A jelentés 15 esettanulmányt is bemutat (helyi, vízgyűjtő szintű, illetve országos léptékben).

A WWDR4 letölthető az UNESCO honlapjáról.

 

A Miniszteri Nyilatkozat

A Fórumon elfogadott Miniszteri Nyilatkozat építve és hivatkozva az 5. Víz Világfórumon elfogadott hasonló nyilatkozatra, az 1992-es riói Agenda 21-re, a Johannesburgi Megvalósítási Tervre, a 2012-ben megrendezendő Rió+20-ra és a 6. Víz Világfórum eredményeire, négy csoportban fogalmazza meg az elfogadók szándékait. Ezek:

(1) az általános jólét biztosítása (vízellátás-csatornázás, víz-egészség összefüggésében),

(2) a gazdasági fejlődéshez való hozzájárulás (zöld gazdaság, víz az élelmiszerbiztonságért, víz és energia),

(3) a kék bolygó megőrzése (a víz a Riói Egyezményekben, a vízzel és vízhiánnyal kapcsolatos katasztrófák kezelése, a víz és a városfejlődés kapcsolata),

(4) a siker feltételei (az intézményi rendszer, együttműködés, finanszírozás, a megfelelő körülmények a vízzel való gazdálkodáshoz).

Magyarország csatlakozott a nyilatkozathoz, melynek teljes szövege angolul itt érhető el.

 

INBO-GWP publikáció a Fórumon

"Integrált vízgazdálkodás határokkal osztott vízgyűjtőkön és felszín alatti víztesteken? című kézikönyvet mutatott be a Fórumon az INBO, GWP, UNECE, UNESCO, GEF, EVREN és AFD alkotta szerzői közösség. A kézikönyv letölthető a GWP honlapjáról.

 

Post Fórum

A 6. Víz Világfórum legfontosabb eseményeit felidéző ún. post Fórum dokumentum itt érhető el.