A Dryland Champions pályázat eredménye
2013. január 1.

dryland championsMint korábban beszámoltunk róla az "A sivatagosodás elleni küzdelem a súlyos aszállyal és/vagy sivatagosodással sújtott országokban" c. ENSZ Egyezmény (UNCCD) 2013-ban új kampányt hirdetett "Dryland Champions" címmel, melyet Magyarországon a Nemzeti Környezetügyi Intézet koordinált a Vidékfejlesztési Minisztérium és az ICID Magyar Nemzeti Bizottság (HUCID) támogatásával.

A program célja olyan fenntartható terület-gazdálkodási gyakorlatok, illetve jól bevált egyéni kezdeményezések elismerése, melyek hozzájárulnak a száraz területek leromlásának, illetve a talaj-degradáció mérsékléséhez/visszafordításához. A pályázattal a díjazott tevékenységek mások számára is alkalmazhatóvá és továbbfejleszthetővé válhatnak, és ezáltal a civil lakosság fenntartható fejlődés iránti elkötelezettsége is erősödik. A program mottója, "Száraz területek bajnokai - Én is része vagyok a megoldásnak", is azt fejezi ki, hogy bárki hozzá tud járulni a probléma megoldásához.

A pályázat magyarországi kiírásában a szakmai zsűri két nyertest hirdetett, akik az okleveles elismerés mellett a HUCID felajánlásaként pénzdíjazásban is részesültek. A UNCCD saját honlapján is bemutatta a kiválasztott pályamunkákat. Világviszonylatban hazánk mellett Eritrea (4 nyertes pályázat), Kenya (3), Portugália (12) és Thaiföld (4) csatlakozott a pályázathoz.

A díjakat a WMO-GWP integrált aszálykezelési programjának (IDMP) keretében szervezett országos aszálykezelési tervezésről szóló konzultáció alkalmával adta át 2013. december 3-án a Vidékfejlesztési Minisztériumban Szalai Sándor a UNCCD tudományos összekötője:

  • Dr. Zsembeli Józsefnek a talaj vízháztartásának szabályozására irányuló (súlyliziméteres) kutatásáért és
  • Dr. Gyulai Ivánnak fenntartható talajgazdálkodási módszeréért (talajtakarás, mulcsozás, komposzt felhasználás és további saját módszerek használatával kialakított biogazdálkodás).