Befejeződött a 2014. évi Víz Világhét
2014. január 1.

WWW2014A szeptember 5-iki záróüléssel befejeződött a svéd fővárosban rendezett 24. Víz Világhét. A hét vezető témája a víz és az energia kapcsolata volt. A 145 országból érkezett mintegy 3300 résztvevő 67 szeminárium, 12 workshop és 42 egyéb találkozó (side event) keretében vitatta meg a kérdéskört.

A megnyitó és záró plenáris üléseket, valamint a díjátadó ünnepségeket folyamatosan nyomon lehetett követni az élő internet-közvetítésen keresztül, melynek felvételei megtekinthetők a World Water Week honlapján.

A hét keretében adta át XVI. Károly Gusztáv svéd király a 150.000 dollárral járó Stockholmi Víz Díjat (Stockholm Water Prize) John Briscoe-nak a Harvard Egyetem professzorának. Mint a díjat odaítélő zsűri kiemelte: Brisco professzor világszínvonalú kutatómunkát tudott vízpolitikai és gyakorlati munkával kombinálni a vízkészlet-gazdálkodás érdekében és sokat tett a vízellátás és szanitáció elterjesztése érdekében.

A tavalyi siker után az idén még nagyobb figyelmet szántak a rendezők a Fiatal Szakemberek Napjának, melynek keretében került sor a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize) díjkiosztására. A Díjért, ezúttal második alkalommal, magyar diákok is indultak, ld. www.ifivizdij.hu. Idén a kanadai Hayley Todesco érdemelte ki a kitüntetést egy olajszennyezés tisztításában használható, homokszűrőt alkalmazó megoldásért. A díjat, mellyel 15,000 dollár is jár a svéd trónörökös Viktória – a verseny támogatója – adta át.

A Stockholmi Ipari Víz Díjat (Stockholm Industry Water Award) a Dél-afrikai Durban város vízműje (eThekwini Water & Sanitation) kapta megújító jellegű és széles körű megoldásaiért.

A Víz Világhét szervezője a Stockholm International Water Institute a 2013-as Stockholmi Nyilatkozatra alapozva öt témában: egészség, fenntartható növekedés, mezőgazdaság, energia és klíma készített a vízhez kötődő témavázlatot a fenntartható fejlődési célokkal (SDGs) összefüggésben, melyek itt tölthetők le.

A hét összefoglalója itt érhető el, illetve ugyancsak letölthető a következtetések dokumentum.

A 2015-ös World Water Week (augusztus 23-28.) témája "Víz és Fejlődés" lesz.