Egy jövő, melyet érdemes választani
2012. január 1.

Negyedszázaddal a Brundtland bizottság jelentése után az ENSZ főtitkárának Ban Ki Mun-nak a kezdeményezésére összehívott Magas szintű panel a globális fenntarthatóságról elkészítette a (szabad fordításban) Rugalmasan ellenálló emberiség és világ: egy jövő, melyet érdemes választani c. jelentését. 

A globális kihívásokkal foglalkozó 22 tagú panelt a finn és a dél-afrikai államelnök vezette és tagjai között Brundtland asszony mellett számos miniszter és magas rangú állami vezető szerepelt. A panel titkárságát Pásztor János Ban Ki Mun klímaügyi főtanácsadója vezette.

A panel hosszú távú jövőképét a szegénység eltörlése, az egyenlőtlenségek csökkentése, a növekedés inkluzívvá (mindenki számára elérhetővé) válása, a termelés és a fogyasztás fenntarthatóbbá tétele, a klímaváltozás elleni küzdelem és a földi határok tiszteletben tartása jelenti.

Ennek elérése érdekében 56 nehéz, de politikai szempontból megvalósítható javaslatot tartalmaz a jelentés, melyek:

  • az emberközpontú fenntartható fejlődéssel (melyben nagy szerepet játszik az oktatás),
  • az integrált szemlélettel (a környezet, a társadalom és a gazdaság összefüggéseivel),
  • a fenntartható gazdasággal (hosszú távú gondolkodás, a környezeti és szociális költségek figyelembe vétele, a finanszírozás ösztönzése a fenntarthatóság javára, indikátorok kidolgozása),
  • az intézményi rendszer (kormányzás) erősítésével,

foglalkoznak, mindezt a tudomány szerepének hangsúlyozása mellett.

A jelentést az ENSZ megküldi a tagállamoknak, azzal a kéréssel, hogy az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciája (Rió+20) előtt reagáljanak rá.

United Nations Secretary-General?s High-level Panel on Global Sustainability (2012). Resilient People, Resilient Planet: A future worth choosing.New York: United Nations.

Letölthető a http://www.un.org/gsp/ honlapról.