Elfogadták a Fenntartható Fejlődési Célokat
2015. január 1.

ensz logo_02015. szeptember 25-én, magyar idő szerint 17.46-kor az ENSZ közgyűlés elfogadta a Fenntartható Fejlődési Célokat (SDGs), a világszervezet 2030-ig kitekintő, átfogó csomagját. A résztvevők felállva tapsolták meg a hosszú folyamat eredményeként született dokumentumot, melynek tavalyi előkészítése jelentős magyar sikert is hozott, ld. itt.

A 17 főcél – melyek kibontása 168 részcélok keresztül történt – között szerepel a szegénység, illetve az éhínség elleni küzdelem, az egészséggel, oktatással kapcsolatos elvárások, de foglalkoznak az energiakérdéssel, a gazdasági növekedéssel, foglalkoztatottsággal kapcsolatos kérdéskörökkel, az egyenlőtlenségek csökkentésével, a fenntartható fogyasztási szokásokkal, illetve gyártási módszerekkel, a klímaváltozással, ökoszisztémák védelmével és több más, lényegbevágó témával is.

Vízzel elsősorban a 6. cél (A vízhez és szanitációhoz való hozzájutás, fenntartható vízgazdálkodás) foglalkozik, de további célok is kitérnek erre a víz ügyére.

A célok elérésében mindenkinek megvan a saját szerepe; kormányoknak, a magánszektornak, a civilek szervezeteknek és az átlagembereknek egyaránt.

Az ülésről szóló ENB beszámolót itt olvashatja, az SDG honlap itt érhető el.