GWP online vízügyi szótár
2015. január 1.

GWPdictionarylaunchA vízgazdálkodásban használt szókincs jelentős változáson ment keresztül az elmúlt évtizedekben, ezért egy magyar-angol szakszótár összeállítása rendkívül időszerűvé vált. Közel kétévi munkát követően a GWP Magyarország Alapítvány, a vízügy elismert szakembereinek közreműködésével elkészített egy online magyar-angol vízügyi szótárt, mely 2015. július 1-jén a Magyar Hidrológiai Társaság XXXIII. Vándorgyűlésén került bemutatásra.

A szótár jelenleg mintegy 3100 szócikket tartalmaz magyar és angol megfelelő kifejezésekkel, illetve rövid magyar definícióval. A meghatározásokban szereplő, és a szótárban is definiált szakkifejezések kereszthivatkozásokat is tartalmaznak, megkönnyítve az értelmezést, melyet esetenként ábra segít.

Az egyes szakterületek: ár- és belvízvédelem, csatornázás, belterületi vízrendezés, hajózás, hidraulika, hidrobiológia, hidrogeológia, hidrológia, intézményi rendszer, ipari vízgazdálkodás, klímaváltozás, területi vízgazdálkodás, szennyvíztisztítás, vízellátás, vízépítési műtárgyak, tervezés, vízgazdaság, vízgépészet, energiatermelés, vízminőség, monitoring, vízkészlet-gazdálkodás, VKI, VGT.

A szótár ingyenesen elérhető a www.gwpszotar.hu honlapon. Elkészítését támogatta a Köztársaság Elnöki Hivatal, az Eötvös József Főiskola, az Aquaprofit Zrt, a GWP CEE, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége, a VTK Innosystem Kft, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, a VÍZITERV Consult Kft. Továbbfejlesztése a forrásoktól függően folytatódik.

A szótár ismertetője itt tölthető le.