Kialakult a 2014. évi magyar SJWP döntőjének mezőnye
2014. január 1.

GWP logo cim nelkulsjwp logoA Stockholm Junior Water Prize hazai versenyének győztese képviseli Magyarországot a stockholmi Víz Világhéten sorra kerülő nemzetközi döntőben, melynek nyertese a svéd trónörököstől Viktória hercegnőtől veheti át a 15.000 dollárral járó Stockholm Junior Water Prize-t.

A 2014. évi magyar SJWP versenyre beérkezett angol nyelvű pályaművek értékelését egy neves vízügyi szakemberekből álló zsűri  (ld. www.ifivizdij.hu) végezte el. A döntőbe, melyre 2014. május 31-én kerül sor Budapesten, a zsűri döntése alapján a következő csapatok kaptak meghívást: 

  • Petró Izabella (Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest): Hungary, the Queen of Europe?s water
  • Kenéz Lili, Móritz Alma és Party Petra (Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, Vác): Disappearing Water - The Decrease of Groundwater in Naszály Mountain
  • Sebestyén Dóra, Horváth Dorottya és Ötvös Virág (Krúdy Gyula Gimnázium, Győr): Acid rain
  • Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikolett (Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tata): Our water is our future
  • Gál Dominika és Schmidt Péter (I. Béla Gimnázium, Szekszárd): The drinking-water supply of Szekszárd - the pollution of our drinking water

A döntő során a versenyzők (szintén angol nyelven) bemutatják munkájukat és válaszolnak a zsűri kérdéseire. A győztes csapat vehet részt a nemzetközi döntőn, a stockholmi Víz Világhéten, 2014. augusztus 31-szeptember 5. között. A helyezett csapatok és tanáraik további jutalomban részesülnek.

A hazai SJWP verseny védnöke Áder János köztársasági elnök. Szervezője - számos partnerszervezet támogatásával - a GWP Magyarország Alapítvány. 

A versenynek az előírások szerinti megrendezése csak anyagi támogatók segítségével lehetséges szerte a világon. Az évenkénti magyar forduló színvonalas lebonyolítása és a győztes csapat stockholmi részvételének biztosítása érdekében szponzorok jelentkezését várjuk az itt letölthető szponzori felhívás alapján.