Magyar siker a Fenntartható Fejlődési Célok kidolgozásában
2014. január 1.

ensz logo_0Macharia Kamau kenyai és Kőrösi Csaba magyar ENSZ nagykövetek társelnökségével befejeződött a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) kidolgozásával megbízott ENSZ Közgyűlési Nyitott Munkacsoport (Open Working Group, OWG) 16 hónapos munkája. A július 19-én, a munkacsoport által jóváhagyott Fenntartható Fejlődési Célok az ENSZ közgyűlés elé kerülnek. A javasolt "csomag" 17 célt és 169 részcélt, köztük a megvalósítással foglalkozó 62-t tartalmaz. Vízzel elsősorban a 6. cél (A vízhez és szanitációhoz való hozzájutás, fenntartható vízgazdálkodás) foglalkozik, de további négy cél is kitér erre a kérdéskörre.

A 30 tagú munkacsoport tagjai (és a megfigyelők) felállva tapsolták meg a két társelnököt a záróülésen, akik rendkívüli teljesítményt végeztek a 2013 márciusa óta folyó munkában (ld. lenti kép). Bár nem mindenki elégedett tökéletesen a jóváhagyott szöveggel, abban teljes az egyetértés, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb eredmény született, melyet az ENSZ közgyűlés várhatóan 2015 végén fogad el. Ezt követően a Fenntartható Fejlődési Célok váltják fel a 2000. óta érvényben lévő Millenniumi Fejlődési Célokat.

A munkacsopoOWG logórt által kidolgozott végső anyag (outcome document), valamint a munka során készült egyéb dokumentumok itt olvashatók.

Ovation-tn

Fotó: iiisd Reporting Services

Kőrösi Csaba ENSZ nagykövet részvételével a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóbeszélgetést szervezett a témában, melyről a KKM honlapja számol be.