Hírek

2013.

Oktatóanyag a vízről

A német /e-politik.de/ non-profit szervezet a vízügyi együttműködés nemzetközi éve alkalmából egy angol nyelvű videót készített a vízről. A videó négy fő témakör (táplálkozás, egészség, konfliktusok és természeti katasztrófák) szempontjából mutatja be a víznek a fejlődésben játszott szerepét. Az oktatásban, szemléletformálásban jól hasznosítható (7 perc 46 másodperces) anyag ingyenesen letölthető: https://www.youtube.com/watch?v=4RL7IQ5fcCw

2013.

SJWP – magyar verseny 2013

sjwp logoKialakult a Stockholm Junior Water Prize 2013-as magyar versenyének élmezőnye. A beérkezett angol nyelvű pályaművekből a zsűri a hat legjobbat választotta a június 1-jén rendezendő döntőre:

 

  • You are what you drink – Bettina Biró, Lívia Kovács and Hajnalka Zámbó
  • Thermal water in Hungary and its utilization – András Melles
  • An examination of the therapeutic effect of the medicinal thermal waters at Berekefürdő, and ?. – Bence Cs. Szabó and Emese Huszár
  • TWEC Thermal Water Energy Conversion – Máté Bodor and Roland József Marton
  • Vulnerable Wonders of the Bükk Karst Water System – Eszter Kozár, Balázs Petrovich and Adrienn Tóth
  • The importance of the Szinva-stream – Dézi Kakas, János Béri and Péter Polák

 

2013.

A víz 2015 után – nemzeti konzultációk

National consult 2013 on post 2015A GWP partnereinek szervezésében világszerte 22 országos szintű konzultációt tartottak 2013. február és május között a vízről. Az érdekeltek bevonásával lezajlott konzultációk az országok igényeinek és prioritásainak a felmérését szolgálták a víz szerepéről a 2015. utáni fejlesztési elképzelésekben (Water in the Post-2015 Development Agenda). A GWP vonatkozó jelentése itt tölthető le. A folyamatról itt kaphat további információkat:  http://www.worldwewant2015.org/

2013.

A 2013-as Stockholmi Víz Díjak

Kép1Dr. Peter Morgan kapja az idei Stockholmi Víz Díjat (Stockholm Water Prize), jelentették be a svéd fővárosban május 23-án. Az elmúlt négy évtizedben dr. Morgan találmányaival és fejlesztéseivel milliókat juttatott hozzá olcsó szanitációhoz és ivóvízhez a fejlődő világban. A 150.000 dollárral járó díjat a svéd király XVI. Károly Gusztáv fogja átadni a Víz Világhéten (World Water Week), szeptember első hetében. Részletek itt.

Az Ipari Víz Díjat (Stockholm Industry Water Award) a csepegtető öntözés technológiájában élenjáró, 1965-ben Izraelben alapított Netafim kapja. A cég több mint 110 országba szállít berendezéseket, melyek segítségével jelentős vízmegtakarítás érhető el. Ezt a díjat ugyancsak a Víz Világhét keretében adják át. További részletek.

2013.

A víz a UN Chronicle-ban

A UNUN cronicle on water Chronicle 1/2013-as számának témája – az ENSZ 2013-as vízügyi együttműködés nemzetközi évével összhangban – a víz. A számban érdekes cikkeket olvashatunk, egyebek között, az óceánok alatt található ásványi kincsek fenntartható kiaknázásáról; a nők szerepéről a mezőgazdasági vízgazdálkodásban; a klímaváltozás hatásáról a korallzátonyokra, illetve a tengeri környezetre; a magánszektor szerepéről a települési és területi vízgazdálkodásban; a Földközi-tengerről, mint a civilizáció bölcsőjéről; a vízügyi együttműködésről a 21. sz. kihívásainak kezelésében, stb. Az angol nyelvű szám itt tölthető le.

2013.

A SJWP magyar versenyének eredménye

SJWP Hungary 2013A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tanulói, Kakas Dézi, Béri János és ifj. Polák Péter nyerték a Stockholm Junior Water Prize (SJWP) első magyarországi versenyét. Pályázatuk a Szinva patak vízminőségével foglalkozott (eredeti címe: The importance of the Szinva stream), és a Somlyódy László akadémikus által elnökölt zsűri döntése értelmében ők képviselik Magyarországot a SJWP nemzetközi döntőjében. Az első helyért járó díjat Kovács Péter vízügyi helyettes államtitkár, a verseny védnöke adta át.

Második a csapvíz-ásványvíz kérdéskörét taglaló (You are what you drink) pályázat. Szerzői Bíró Bettina, Kovács Lívia és Zámbó Hajnalka a tatai Eötvös József Gimnázium tanulói, akik a szponzorok egymillió forintos különdíját is elnyerték vizsgálataik folytatására.

Harmadik a termálvíz sokcélú hasznosításával foglalkozó dolgozat (An examination of the therapeutic effect of the medicinal thermal waters at Berekfürdő, and its energy conscious utilization in a health hotel, as a presentation of the many uses of thermal waters), melyet Szabó Cs. Bence és Huszár Emese készített, akik a Karcagi Nagykun Református Gimnázium, illetve a Bethlen Gábor Református Gimnázium tanulói.

Az első három helyezett csapat tagjai és felkészítő tanáraik két, szakmai látogatásra szóló meghívást is kaptak. Részt vehetnek a Fővárosi Vízművek exkluzív vízmű túráján, melynek során olyan telephelyekre is eljutnak, ami a nagyközönség előtt zárva van, illetve meglátogathatják a Coca-Cola dunaharaszti üzemét. A diákok jutalmul féléves előfizetést is kapnak a National Geographictól.

A 15-20 éves középiskolás fiatalok részére 1997-ben alapított Stockholm Junior Water Prize-ért a nemzeti versenyek győztesei indulhatnak. A nemzetközi döntő a svéd fővárosban évente megrendezett Víz Világhét programjának része, védnöke a svéd trónörökös Viktória hercegnő. A díjjal járó jutalom 5000 dollár és meghívás egy nemzetközi konferenciára.

A Stockholm Junior Water Prize-ért induló országokban a verseny a víz, illetve a környezet védelmének, a tudatosság felkeltésének eszköze, általános társadalmi érdekeket szolgál. A nemzeti versenyt első ízben rendezték meg Magyarországon, szervezője a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány volt.

A 2014. évi verseny kiírása 2013 őszén jelenik meg  a www.ifivizdij.hu  honlapon.

ifivizdij20130601-21tömör

A versenyzők, a zsűri és a verseny védnöke

ifivizdij20130601-30tömör

A győztes csapat a díjjal és felkészítő tanárukkal id. Polák Péterrel

 

2013.

Duna Művészeti Mestere - 2013. A magyar forduló

Duna napLezajlott a Nemzetközi Duna Nap (június 29.) alkalmából meghirdetett Duna Művészeti Mestere alkotói pályázat hazai fordulója. Az eredményekről itt olvashat, illetve megtekintheti a legjobb 10 pályaművet.

2013.

A Víz Világnap alkalmából küldött fotók

2013 UN Intl Year of Water CooperationMint arról korábban beszámoltunk a Víz Világnap (március 22.) alkalmából a GWPCEE nemzetközi fotópályázatot írt ki, melyben amatőr fotósok indulhattak a régió országaiból, vízhez kötődő képeikkel. A június 5-én lezárult pályázatra hét országból mintegy 250 fotó érkezett, több mint 100 szerzőtől. Hazánkat 30 fotós képviseli a versenyben, melynek eredményhirdetéséről a későbbiekben számolunk be. A képek ezen a linken tekinthetők meg.

2013.

Gyógyszermaradványok a környezetben

logoeuandfp7A médiában egyre több szó esik a környezetbe és az ivóvízbe kerülő gyógyszermaradványokról. Az Ecologic Institute a PHARMAS kutatási program (www.pharmas-eu.org) keretében, az EU FP7 támogatásával egy angol nyelvű animációt készített a kérdésről, melyet itt tekinthet meg.

2013.

Új kollégák a GWP CEE irodában

Július 1-jétGWP C E Europe freezone rgből Richard Mueller (eddigi kommunikációs vezető) a regionális koordinátor a GWP Közép- és Kelet-európai irodában a nyugdíjba vonuló Milan Matuska helyett. A kommunikációs vezető posztot ugyanettől az időponttól Gergana Dimitrova Majercakova tölti be. Munkájukhoz sok sikert kívánunk.