Hírek

2013.

A Millenniumi Fejlesztési Célok 2013-as jelentése

mdg-report-2013-english cover page upper partKevesebb, mint 1000 nap van hátra a Millenniumi Fejlesztési Célok (MDG) határidejéig. Bizonyos célok már teljesültek, vagy a közeli jövőben fognak teljesülni, míg másokról látszik, hogy nem reális az elérésük 2015-ig. Részleteket az MDG 2013-as jelentésében olvashat, melyet az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) július 1-jei genfi ülésén mutatott be Ban Ki Moon ENSZ főtitkár.

2013.

A 2013. ÉVI DUNAI VÉDEKEZÉSRŐL: A SIKERRŐL ÉS A TENNIVALÓKRÓL

IMG 2740tömörA 2013. júniusi dunai árvízről, az elért siker és a jövőbeli tennivalók szempontjából adott ki közös nyilatkozatot a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozata, a Magyar Hidrológiai Társaság, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége, a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség és a GWP Magyarország. A nyilatkozat, melyet az MHT gödöllői vándorgyűlésén fogadtak el, itt tölthető le.

2013.

Magyar siker a GWPCEE fotópályázatán

2013 WWD foto competition winnerA Víz Világnap alkalmából a GWPCEE által kiírt nemzetközi fotópályázatot Vasas Ingrid nyerte Summer Day című fotójával. Az amatőr fotósok számára rendezett régiós versenyre hét országból mintegy 250 fotó érkezett, több mint 100 szerzőtől. A nemzetközi zsűri döntése szerint a harmadik díjat is magyar versenyző, Jágity Fanni kapta Sky high című képéért, míg második a szlovén Matjaz Skerjanec lett (Source Spring). A helyezett fotók ezen a linken, míg az összes induló képe itt tekinthető meg.

2013.

Indul a harmadik Duna Vízminőségi Expedíció

JDS3 logóA harmadik Duna Vízminőségi Expedíció (angol elnevezéssel Joint Danube Survey 3, röviden JDS3) célkitűzése, hogy a Duna folyó teljes hosszáról és számos mellékvízfolyásáról összehasonlítható és megbízható információkat, adatokat szolgáltasson, mind a vízminőségi állapotra, mind a szennyezések okaira vonatkozóan.

A JDS3 programját a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) szervezi. Az expedíció flottája 2013. augusztus 13-án Regensburgból indul és tíz országon áthajózva összesen 2 375 kilométeres út megtétele után, késő szeptemberben éri el a Duna Deltát. A mérési program során mintegy 100 helyen vesznek mintákat a Duna folyóból a kutatók, ezen kívül a nagyobb városokban a nyilvánosság számára is szerveznek különböző eseményeket. Budapesten augusztus 27-én köt ki az expedíció, melyet blogján is nyomon követhetünk.

2013.

A víz 2015 után – a konzultációk összefoglalása

The world we wantElkészült a víz jövőjéről, a 2015 utáni állapotokról kezdeményezett konzultációkról szóló jelentés.

 

Mint arról korábban beszámoltunk a Rio+20 folyamatba tartozóan a UN Water konzultációt kezdeményezett a víz jövőjéről, a 2015 utáni állapotokról. Ennek célja az érdekeltek bevonása volt a vízzel kapcsolatos prioritások meghatározására, illetve azoknak a problémáknak az azonosítása, melyeket a jövőbeli fejlesztéseknek figyelembe kell venniük.

A 2012. november és 2013. március között – online és magas szintű találkozókon – zajló konzultációk eredményét összefoglaló, augusztusban elkészült jelentés itt tölthető le.

A Millenniumi Fejlesztési Célok 2015-ben lejáró határideje utáni periódust meghatározó dokumentum a konzultáció folyamatának bemutatását követően három, egymáshoz szorosan kapcsolódó területet taglal: (1) vízellátás-szanitáció-higiénia, (2) vízkészletek, (3) minőségi kérdések.

További információ a http://www.unwater.org/worldwewant.html honlapon található.

A folyamathoz illeszkedett a GWP által a témában kezdeményezett nemzeti konzultációsorozat, melynek jelentése itt érhető el.

2013.

A GWP a Víz Világhéten

WWW Stockholm 2013GWP tömör logóMint arról korábban beszámoltunk a 2013-as Víz Világhét (Stockholm, szeptember 1-6.) szervezésében az egyik legfontosabb együttműködő partner a Global Water Partnership. A GWP által a Világhéten meghirdetett eseményekről itt talál részleteket.

A Világhét hagyományos programjához tartozik a Stockholm Junior Water Prize verseny, melynek döntőjében először szerepel magyar résztvevő fiatal (ld. www.ifivizdij.hu).

2013.

A GWP 2013-as értekezlete

A GWPLive streaming 2013 partneGWP tömör logórek 2013-as értekezletére (Consulting Partners Meeting) szeptember 1-jén kerül sor Stockholmban. A mintegy 180 küldött jelenlépében zajló értekezlet az interneten keresztül is követhető lesz. 

 Az ez évi téma: "A GWP, mint a változás katalizátora: a 2009-13-as stratégia végrehajtása és a jövő?. Az ún. éves előadást (Annual Lecture) Robert F. Van Lierop, a nemzetközi jog magas szintű szakértője tartja a klímaváltozáshoz szükséges alkalmazkodás szükségességéről (Adapt or Die: Compelling questions for the future of climate adaptation).

A részletes program itt érhető el.

 

2013.

Chilei diákoké a 2013. évi Stockholmi Ifjúsági Víz Díj

SJWP 2013 winnersChilei diákok nyerték a 2013. évi Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat, melyet szeptember 4-én ünnepélyes keretek között adott át Viktória svéd koronahercegnő. Munkájuk témája élő szervezetek felhasználása volt olajszennyeződés megtisztítására extrém hidegben. 

magyar csapat 2013 web2013-ban először vettek részt magyar diákok a versenyben. A hazai forduló megnyerése után Kakas Dézi, Béri János és ifj. Polák Péter képviselte Magyarországot a Szinva patak biomonitoringjával, fiziko-kémiai vizsgálatával foglalkozó pályázatukkal.

További részletek és az eredményhirdetés videója itt.

2013.

Befejeződött a 2013-as Víz Világhét

WWW Stockholm 2013A 2013-as Víz Világhét a Stockholmi Nyilatkozattal zárult, melyet egy vízügyi Fenntartható Fejlesztési Cél kidolgozása érdekében fognak a szeptemberi ENSZ Közgyűlés elé terjeszteni.

A 2013-as stockholmi World Water Week mintegy 2600 résztvevője több, mint 100 különböző szekcióban foglalkozott a víz különböző vonatkozásaival az idei "vízügyi együttműködés – partnerség? jelszóhoz kötődően. Az idei Hét egyik társszervezője a GWP volt és itt indult először magyar csapat a Stockholmi Ifjúsági Víz Díjért. További részletek a hétről az iisd Reprting Services összefoglalásában itt olvashatók.

2013.

A GWP stratégia véleményezése

GWP strategy 2014 2019  front pageA GWP 2014-19-es időszakra vonatkozó stratégiája, több hónapos előkészítés és számos vitaülés után, egy közel végleges állapotba került a GWP partnerek szeptember 1-jei, stockholmi értekezletét követően. A véleményezés utolsó fázisaként szeptember 30-áig még lehetőség van a hozzászólásokra a partnerek részéről a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Az angol nyelvű kommenteket a vonatkozó oldal- és fejezetszám feltüntetésével, az általános megjegyzéseket a General szóval kérjük kezdeni.

A stratégia tervezete és egyéb információ (így az online véleményezés lehetősége is) itt érhető el.