Hírek

2016.

Új GWP TEC elnök

GWP20A GWP irányító testülete (Steering Committee) április 4-i hatállyal Dr Jerome Delli Priscoli személyében kinevezte a Műszaki Bizottság (Technical Committee) új elnökét. Az új elnök a U.S. Army Corps of Engineers (USACE) Vízügyi Intézetének főtanácsadója és a Johns Hopkins Egyetem (Washington, D.C.) előadója.

Dr. Priscoli az elmúlt 30 évben társadalomkutatással, a nyilvánosság bevonásával, konfliktuskezeléssel és oktatási tevékenységgel foglalkozott, Magyarországon is járt fenti szakterületekkel összefüggésben. Várhatóan résztvevője lesz a Budapesti Víz Világtalálkozónak 2016 novemberében. További részletek itt.

2016.

MaSzeSz Országos Konferencia 2016

MASZESZ logóA Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség 2016. évi Országos Konferenciája Lajosmizsén kerül sorra május 24-25-én az itt letölthető meghívó szerint.

2016.

A párizsi klímamegállapodás ünnepélyes aláírása

ensz logo_0Április 22-én 175 ország képviselői írták alá a párizsi klímamegállapodás szövegét az ENSZ székházában New Yorkban. Az aláírást követően a állam- és kormányfők beszéltek országaik elkötelezettségéről a megállapodás betartását illetően. Áder János köztársasági elnök beszéde itt olvasható.

2016.

Stockholm Junior Water Prize 2016 – magyar döntő

sjwp uj_logoA 2016. évi magyar versenyre 17 angol nyelvű pályázat érkezett az ország különböző részeiből, összesen 38 diák munkáját bemutatva. A feldolgozott témák rendkívül változatosak: a szennyvíz újrahasznosítástól az ivóvíz és a felszíni vizek minőségéig, a környezeti tudatosság kérdéskörétől az eutrofizációig, a csapadékvíz hasznosításától különböző víz- és szennyvíztisztítási módszerekig, stb. terjednek. A neves vízügyi szakemberekből álló bíráló bizottság döntése alapján a hazai döntőbe a következő pályázatok jutottak be:

Filipcsuk Péter Gusztáv és Jónás Andrea Petra (Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium): Environment-efficient and sustainable reusing of different greywater and deposit forms

Kovács Dávid és Szűcs Iván Ákos (Kecskeméti SZC Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolája): What can we gain by using grey water?

Topolszki Nóra és Pálfy Brúnó (Szekszárdi Garay János Gimnázium): Studying the processes of eutrophication in the Nyéki-Danube backwater

Halkó Ádám (Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium): The effect of TiO2 coating on Polyacrylanitrile membrane's filtration properties in case of oil in water emulsion filtration

Rappay Bence Zsolt és Varga Peter (Szekszárdi I. Béla Gimnázium): "The living water"-  The solutions of the surface water protection at the Szedresi Ős-Sárvíz

A győztes (csapat) képviseli Magyarországot a nemzetközi döntőben a stockholmi Víz Világhéten (augusztus 27-szeptember 1.) Az első három helyezett csapat tagjai további jutalmat kapnak. A Stockholm Junior Water Prize Hungary 2016 díjat Joó István a Duna Régió Stratégia miniszteri biztosa adja át. A döntősök szerepet kapnak a 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozón is novemberben.

A nyilvános, angol nyelvű döntő helyszíne a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) székháza (1051 Budapest Sas u. 25. IV. em.), ideje május 28. 10.00 óra.

2016.

Új utak a hazai aszálykezelés területén

?Új utak a hazai aszálykezelés területén" címmel rendeztek konferenciát Kerekegyházán 2016. április 27-én. A konferencián mutatták be a GWP Közép- és Kelet-Európa régió aszálykezelési útmutatóját is, mely az OVF támogatásával jelent meg. További részletek és az előadások érhetők el itt.

2016.

Új GWP elnök július 1-től

GWP chair_Dr_OyunStockholmi bejelentés szerint 2016. július 1-től Dr. Oyun Sanjaasuren (képünkön) a GWP új elnöke, aki az ideiglenes elnöki pozícióról leköszönő Drs. Alice Bouman-Dentenert váltja. Dr. Oyun a mongol parlament tagja, korábban volt hazája környezetvédelmi, illetve külügyminisztere is, jelenleg a UNEP közgyűlés elnöke.

További részletek itt tölthetők le.

2016.

BWS 2016 a GWP Magyarország közreműködésével

BWS2016 logo2013-hoz hasonlóan ismét a GWP Magyarország Alapítvány szervezi az idei Budapesti Víz Világtalálkozó Ifjúsági Fórumát, együttműködve a Külgazdasági- és Külügyminisztériummal és a Víz Világtanáccsal. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével megrendezésre kerülő ?Budapesti Víz Világtalálkozó 2016" november 26-28. között kerül sorra "A víz összeköt" mottóval.

Az Ifjúsági Fórum mellett Civil, Női és Tudástechnológia Fórum, valamit Vízipari Szakkiállítás is gazdagítja a programot, melynek gerince plenáris üléseken zajlik majd, mintegy 1200-1400 résztvevővel. A vezértéma az ENSZ 2015-ben elfogadott Fenntartható Fejődési Céljai közül a 6. cél: Tiszta víz és alapvető köztisztaság.

A Fenntartható Fejődési Célokról közérthetően itt olvashat magyarul.

SDG HU

2016.

A GWP 2015. évi jelentése

Megjelent a GWP éves jelentése, mely összefoglalja a 13 régió, 85 országos partner és 3200 tag által 2015-ben elért főbb eredményeket, a három stratégia cél (a vízpolitika és gyakorlat befolyásolása, a tudásbázis gyarapítása és terjesztése, a partnerség erősítése) mentén. A jelentés itt tölthető le.

2016.

SJWP 2016 – a magyar díj

SIWI SJWP_150318

Az Áder János fővédnökségével lezajlott Stockholm Junior Water Prize (SJWP) magyar versenyét 2016-ban Kovács Dávid és Szűcs Iván Ákos (Kecskeméti SZC Kada Elek Közgazdasági Szakközépiskolája) nyerték What can we gain by using grey water? c. pályázatukkal. Az SJWP Hungary 2016 díjat Joó István a Duna Régió Stratégia miniszteri biztosa adta át.

A kecskeméti fiatalok képviselik Magyarországot a stockholmi Víz Világhéten rendezendő nemzetközi döntőben augusztus végén. Dolgozatuk a csapadékvíz hasznosításával foglalkozik, mellyel jelentős megtakarítást érhető el, elsősorban közintézményekben. Az iskolájukban lefolytatott takarékossági kampányukról készült videó a youtube-on is megtekinthető. A nyertesek szerepet kapnak a 2016-os Budapesti Víz Világtalálkozón is novemberben.

Második helyen végzett Filipcsuk Péter Gusztáv és Jónás Andrea Petra (Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium) Environment-efficient and sustainable reusing of different greywater and deposit forms c. munkájával. Harmadik Rappay Bence Zsolt és Varga Peter (Szekszárdi I. Béla Gimnázium): "The living water"- The solutions of the surface water protection at the Szedresi Ős-Sárvíz.

a nyertesek

A győzteseknek Joó István miniszteri biztos adta át a díjat

2016.

Duna Ismerettár 2016-os verseny végeredménye

A május 21-én a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet dísztermében lezajlott döntőben korosztályonként (I. felső tagozatosok, illetve II. középiskolások) 7-7 csapat vett részt. A Belügyminisztérium és a Coca-Cola HBC támogatásával rendezett döntő díjait Juhász Árpád geológus, a zsűri elnöke adta át.

I. korosztály győztesei

I. helyezett csapat
Dunasokk
Csapattagok: Csek Dominik, Tran Ngoc Hung, Vancsura Zalán

Felkészítő tanár: Dobrovodsky Márta

Iskola: Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, Kaposvár

II. helyezett csapat
Jégmadár
Csapattagok: Bokor Balázs, Börzsei Kristóf, Kovács Boglárka

Felkészítő tanár: Bujtás László
Iskola: Általános Iskola és AMI, Lébény

III. helyezett csapat
Csillámpóni
Csapattagok: Papp Rebeka, Tóth Csenge, Varga Gábor László
Felkészítő tanár: Szerletics Imréné

Iskola: Eötvös József Főiskola Gyakorló Általános Iskolája, Baja

 

II. korosztály győztesei

I. helyezett csapat
Tutajosok

Csapattagok: Bak Dominika, Benyó Blanka Dóra, Ducsai Dorottya

Felkészítő tanár: Dr. Löveiné Hadnagy Katalin

Iskola: Neumann János Középiskola és Kollégium, Eger

II. helyezett csapat
Cseresznyevirágok

Csapattagok: Ferencsik Eszter, Kaulics Veronika, Siroki Petra

Felkészítő tanár: Csikász Orsolya

Iskola: Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakképző Iskola, Edelény

III. helyezett csapat:
Dunakavicsok
Csapattagok: Kapusi Beatrix, Karikás Ágnes, Szilágyi Fanni
Felkészítő tanár: Ökrös Dániel

Iskola: Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium, Hajdúböszörmény