Hírek

2016.

Az ENSZ és a Világbank közös kezdeményezése az SDG6 elérésére

SDGsAz ENSZ főtitkára és a Világbank elnöke közös nyilatkozatban jelentette be egy magas szintű panel létrehozását a 6. fenntartható fejlődési cél (víz és szanitáció) elérése érdekében. A panelt Mauritius és Mexikó elnöke fogja vezetni. Továbbiak itt.

2016.

Duna ismerettár verseny 2016

Danube box logo kicsi

Február 23-áig lehet nevezni az idei Duna ismerettár versenyre általános és középiskolás csapatoknak. A verseny szervezője a Belügyminisztérium szakmai támogatásával a GWP Magyarország Alapítvány. Részletek és nevezés: http://danubebox.hu/

2016.

Épített vizes élőhely esettanulmány

A GWP Toolbox újabb esettanulmánya a vidéki, illetve külvárosi környezetben szennyvíztisztításra használható épített vizes élőhelyekről, ld. itt.

2016.

Conflict or cooperation? konferencia

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az USA magyarországi nagykövetségével együtt 2016. február 16-án konferenciát szervez nemzetközi vízpolitikai irányítás témában, Conflict or cooperation? címmel. Letölthető a meghívó és a program.

2016.

Víz Világnapi Fotóposzter Pályázat

A Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete (MHT BTSz) és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar (ME MFK) közös Víz Világnapi Fotóposzter Pályázatot írt ki. Beérkezési határidő: 2016. március 9-én 10:00. Letölthető a kiírás és az adatlap.

2016.

Víz Világnap 2016

WWD2016 en-RVBA Víz Világnap idei mottója "Water and Jobs" a víz és munkahelyek közötti összefüggésre hívja fel a figyelmet. A világon dolgozók közel fele – 1,5 milliárd ember – vízzel kapcsolatos ágazatban tevékenykedik, de az összes munkahely túlnyomó többsége is a víztől függ.

A Víz Világnap 2016-os magyar és nemzetközi honlapján számos hír, ötlet, eseménylista, stb. olvasható. Az ENSZ ez évi Víz Világjelentését a világnap központi ünnepségén Genfben mutatták be, március 22-én. Itt érhető el. Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) keretében készült jelentés, mely a gazdasági növekedés és a vízhasználatok, vízszennyezés függetlenítéséről szól, ugyancsak ezen a napon került a nyilvánosság elé. Elérhető itt.

A MaVíz víz világnapi ünnepélyén Reitter Ferenc díjat kapott Szöllősi-Nagy András a Víz Világtanács kormányzótestületének tagja, az alapítványunk által rendezett Stockholmi Ifjúsági Víz Díj bírálóbizottságának elnöke. Kitüntetéséhez gratulálunk.

WWDR 2016

2016.

20 éves a GWP

GWP202016-ban ünnepli a GWP megalapításának huszadik évfordulóját. 1996-ban az alapítás fő motívuma az egyes országok támogatása volt a vízkészletek fenntartható kezelésében, különös tekintettel a hátrányos helyzetű csoportokra. Ma már 174 országban 3000 partner dolgozik a közös cél eléréséért, köztük 15 hazai szervezet. A jubileumi év eseményeit a http://www.gwp20.org/ honlapon követheti.

2016.

A Segura folyóé a 2016-os Európai Folyó Díj

A Segura folyó kapta az Európai Folyó Alapítvány díját a Bécsben rendezett Európai Folyók Konferencia keretében.

Mint Bart Fokkens a bíráló bizottság elnöke kiemelte a dél-spanyolországi folyónál tapasztaltak kiváló példái az integrált vízgazdálkodásnak, a környezeti, társadalmi és gazdasági érdekek egyeztetésének. A tudományos alapokon és megosztott felelősségeken nyugvó gazdálkodás eredménye, hogy a vízgyűjtőtervezés túlment az európai uniós követelmények teljesítésén is.

A Segura folyó ezzel automatikusan bejutott Thiess Nemzetközi Folyó Díj versenyének második fordulójába. Utóbbi díjat szeptember 13-án adják át a XIX. Nemzetközi Folyó-szimpóziumon Új-Delhiben. További részletek itt.

2016.

Víz Világjelentés 2016

WWDR2016coverHagyományosan március 22-én a Víz Világnapon mutatják be a Víz Világjelentést (World Water Development Report), mely az ENSZ számos, szakosított szervezetének közreműködésével készül. A 2016-os jelentés, mely a víz és a munkahelyek kapcsolatával foglalkozik, rámutat, hogy a vízzel és más természeti készletekkel folytatott nem fenntartható gazdálkodás súlyos károkat okozhat a gazdaságnak és a társadalomnak. A foglalkoztatottság növelésében is jelentős szerepe van a vízgazdálkodásnak, benne a vízellátás és szanitáció biztosításának. A jelentés itt érhető el.

2016.

Joan Rose-é a 2016. évi Stockholm Water Prize

SWPJoan Rose, a Michigan State University professzora a 2016-os Stockholmi Víz Díj (Stockholm Water Prize) kitüntetettje. A hírt a Stockholm International Water Institute jelentette be a Víz Világnapján. Rose professzorasszony a közegészségügy terén kifejtett munkásságáért veszi majd át augusztus végén a 150.000 dollárral járó díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól, aki a díj védnöke. részletek itt.