SJWP 2014 – magyar döntő
2014. január 1.

ifivizdij dij-1_2014_keskenysjwp logoA Stockholmi Ifjúsági Víz Díj 2014. évi hazai döntőjére (a 13 indulóból kiválasztott) öt csapat részvételével 2014. május 31-én került sor Budapesten, ahol a Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikolett (Eötvös József Gimnázium, Tata) alkotta csapat nyert az "Our water is our future" című pályázatával. Ők képviselik Magyarországot a nemzetközi döntőben, a stockholmi Víz Világhéten, 2014. augusztus 31-szeptember 5. között.

Idézet a zsűri által fogalmazott laudációból: "A pályamű egy aktuális kérdéssel a vízfogyasztási szokásokkal foglalkozik hazai és nemzetközi felmérések alapján. Kreatív megközelítés jellemzi, az internet lehetőségeinek kihasználásával, a hazai és külföldi információk okos kezelésével, a kérdőívek szakszerű megfogalmazásával, újszerű kiértékelési módszerrel."

sjwp2014 valogatas_webre 38

A nyertes csapat és tanáraik

Második a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, és Gimnázium (Vác) csapata: Kenéz Lili, Móritz Alma és Party Petra. Dolgozatuk címe: "Disappearing Water - The Decrease of Groundwater in Naszály Mountain".

Harmadik Petró Izabella (Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest): "Hungary, the Queen of Europe's water" című munkája.

A hazai verseny díját és a 2. és 3. helyezett oklevelét dr. Szalóki Szilvia a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közszolgáltatásokért felelős elnökhelyettese, és Kovács Péter a Belügyminisztérium főosztályvezetője adta át.

Az első három helyezett csapat tagjai féléves előfizetést kaptak a National Geographic ajándékaként.

Az első három csapat felkészítő tanára 10-10 ezer forint értékű könyvvásárlási utalványt vehetett át a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért elnökétől Salgó Istvántól, illetőleg a döntőbe jutott minden csapat felkészítő tanára az MTA ajándékaként megkapta Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete című könyvét.

A döntő résztvevői és felkészítő tanárai belépőjegyet kaptak a Széchenyi fürdőbe. Átadta Czinege Szilvia értékesítési és marketing igazgató, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. különdíjat ítélt meg azoknak a versenyzőknek, akik az általuk felvetett probléma megoldásában maguk is aktívan részt vesznek és ezzel mások számára is példát mutatnak. A 2014-es verseny különdíját Gál Dominika és Schmidt Péter (I. Béla Gimnázium, Szekszárd) a  ?The drinking-water supply of Szekszárd - the pollution of our drinking water" c. projektjük keretében végzett tudatformáló tevékenységük elismeréseként, valamint Petró Izabella a vegyszermentes háztartás gyakorlati megvalósítása terén elért eredményeiért kapta meg. Ezen túlmenően Urbán Katalin CSR és kommunikációs szakmai vezető gyárlátogatásra szóló meghívást adott át a döntőbe jutott csapatok és a felkészítő tanárok számára.

sjwp2014 valogatas_webre 28

A Grundfos díjazottjai a vállalat képviselőjével

A versenynek az előírások szerinti megrendezése csak anyagi támogatók segítségével lehetséges szerte a világon. Az évenkénti magyar forduló színvonalas lebonyolítása és a győztes csapat stockholmi részvételének biztosítása érdekében szponzorok jelentkezését várjuk az itt letölthető szponzori felhívás alapján.