Víz Világnap 2014
2014. január 1.

WWD 2014_logo_EN

Mint ismeretes, ENSZ kezdeményezésre 1993. óta ünnepeljük Víz Világnapját, minden évben március 22-én. Az ünneplés célja, hogy felhívja a figyelmet a víz kiemelten fontos szerepére életünkben, valamint arra, hogy óvjuk és védjük környezetünket, s ezen belül Földünk felbecsülhetetlen értékét, a vízkészletet.

Az idei Víz Világnap a víz és az energia kapcsolatára fókuszál. Az ENSZ vízzel kapcsolatos intézményközi szervezetének (UN Water) honlapján több dokumentum részletezi a témával kapcsolatos fenntarthatósági, hatékonysági, illetve a víz és energia biztosításával, szolgáltatásával összefüggő gondolatokat.

Idén a Világnap központi ünnepségére március 20-21-én Tokióban került sor, ahol bemutatták az ENSZ 2014-es "Víz és Energia? címet viselő Víz Világjelentését, ami itt tölthető le.

A Víz Világnap alkalmából több, a GWP különböző (országos és regionális) programjaiban dolgozó kollégánk kapott kitüntetést a hazai központi ünnepségen. Így Somlyódy László akadémikus Reitter Ferenc Díjat, Prof. Ijjas István, Dr. Bakonyi Péter és Dr. Pálfai Imre Vásárhelyi Pál díjat, Dr. Fehér János pedig Kvassay Jenő emlékérmet kapott. Sikerükhöz gratulálunk és együttműködésükre a továbbiakban is számítunk.

 

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének, az UNESCO-nak a vízügyi törekvései az ENSZ tágabb stratégiai elképzelésének részét képzik. A világszervezet régóta foglalkozik a világ vízi erőforrásaira nehezedő – az emberi, a kereskedelmi és a mezőgazdasági, továbbá az alapvető köztisztasági szükségletek kielégítésére vonatkozó – növekvő kereslet által okozott globális válsággal. Erről, valamint a Víz Világnap alkalmából rendezett úszóversenyről az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának honlapján olvashatunk.