Az EU Blueprint
2012. január 1.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2010-es állapotjelentése szerint (ld. http://www.eea.europa.eu/soer) az EU vízpolitika céljainak elérése, számos régi és újonnan felmerülő probléma miatt, bizonytalanná vált. Az EU válasza ezekre a problémákra a 2012-re a Blueprint to Safeguard Europe's Water (röviden Blueprint) címen elkészülő tanulmány.

Célja az európai vízkincs megőrzése, jó minőségű és mennyiségű víz biztosítása minden jogos vízhasználat számára. Időtávlata 2020, ami kapcsolódik az EU 2020 stratégiához, különösen a tervezett Készlethatékonysági Útitervhez. A "Blueprint" négy folyamatban lévő értékelést szintetizál:

  • a tagállamok VKI szerinti vízgyűjtő-gazdálkodási terveinek értékelését,
  • az EU aszálystratégia felülvizsgálatát,
  • a vízkészletek sérülékenységének vizsgálatát a klímaváltozás és más antropogén hatások szempontjából,
  • egy ún. "Fitness Check" vizsgálatot, az EU egész vízpolitikájának felülvizsgálatára.

Az Európai Bizottság 2012. március 15. és 2012 június 7. között  internetes konzultációs lehetőséget biztosít annak érdekében, hogy az érintettek minél szélesebb köre kifejthesse véleményétét az európai vízkészletek fenntartható kezelése érdekében. Ezzel összefüggésben Kovács Péter vízügyért felelős helyettes államtitkár felhívással fordult a szakmai szervezetekhez, illetve az érdekeltekhez, illetőleg a Vidékfejlesztési Minisztérium elkészítette a Bizottság konzultációs dokumentumának fordítását. Javasoljuk, hogy a felhívásban foglaltak szerint minél többen vegyenek részt a konzultációban és véleményüket az ott megadott címre küldjék el.

A "Blueprint" előkészítése során számos más esetben is tájékoztatja az Európai Bizottság a közvéleményt és az érdekelteket. Ennek keretében 2012. május 24-25-én Brüsszelben kerül sor a 3. Európai Víz Konferenciára, mely része a 2012-es Zöld Hétnek. Ezzel összefüggésben a Bizottság kiadott egy háttéranyagot, melyben kérdéseket fogalmazott meg a konferencia résztvevői és a széles nyilvánosság számára. Ugyancsak publikálták a vízgyűjtő-gazdálkodási tervek előzetes értékelését, valamint a 2007-es Aszálystratégia elemzését. A dokumentumok itt érhetők el.

További részletek a http://waterblueprint2012.eu/ honlapon találhatók.