Megjelent az EU Blueprint
2012. január 1.

Blueprint logoAz Európai Bizottság november 14-én kiadta a Blueprint néven régóta várt közleményét, mely lényegében az európai vízpolitika felülvizsgálatát célzó terv (letölthető angolul  és magyarul). Kidolgozását az tette szükségessé, hogy az EU vízpolitika céljainak elérése, számos régi és újonnan felmerülő probléma miatt, bizonytalanná vált. A Blueprint alig egy nappal azután jelent meg, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb 8/2012 sz. jelentése megállapítja, a VKI-célként kitűzött jó ökológiai állapotot 2015-re az európai felszíni víztesteknek csak 52% fogja elérni. 

A Blueprinttel kapcsolatban az Európai Bizottság által készített jelentések és egyéb vonatkozó munka- és háttérdokumentumok a Bizottság honlapjáról tölthetők le. Magyarul elérhető, egyebek mellett, a hazai vízgyűjtő-gazdálkodási tervről készített értékelés és az EU aszálystratégia felülvizsgálata.

A Blueprint egyik fő üzenete az integráció fontossága, erre kellene nagyobb figyelmet szánni a második vízgyűjtő-gazdálkodási tervezési ciklusban. Ugyancsak fontos a monitoring rendszerek fejlesztése, ennek költsége jóval kisebb, mint hiányában a hibás intézkedések által okozott kár. A gazdasági ösztönzők fokozottabb használata is segítheti a VKI céljainak teljesítését.