Hírek

2017.

Magyar siker a Global Challenge versenyen

A budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium RoboTeam Csapata nyerte – Európa képviseletében – az Olimpiai Játékok szellemében idén először megrendezett  FIRST – For Inspiration and Recognition of Science and Technology – Global Challenge versenyt, melyre 162 ország nevezett.

A Washingtonban megrendezett verseny mérnöki-informatikai tudást igényelt. A projektfeladat a fenntartható fejlődés egyik legfontosabb témája köré szerveződött: a tiszta vízhez való hozzáférés biztosítása a világ minden táján. A Fazekas nyolcadikos tanulókból álló csapata a felkészülés során a GWP Magyarországhoz is ellátogatott, hogy a világban tapasztalható vízválságról és a megoldást nyújtó integrált vízgazdálkodásról szerezzenek információt. További részletek a 444.hu cikkében.

Fazekas team at FIRST ceremony

2017.

Áder János a Víz Világhéten

A Stockholm International Water Institute híre szerint (ld. lentebb) Áder János részt vesz az idei Víz Világhéten és az augusztus 31-én sorra kerülő Building a resilient future through water (kb. A nehézségeknek ellenálló jövő építése a víz segítségével) c. panel tagja lesz, más magas szintű felszólalókkal együtt.

siwi news

 

 

2017.

Online tanfolyam az integrált vízgazdálkodásról

Integrált és adaptív vízgazdálkodásról, tervezésről és irányításról szóló, nyolchetes online tanfolyam indul a kanadai McGill egyetemen, melyen való részvételi díjat (1450 kanadai dollárt) a GWP 10 fő részére kifizeti a regisztrált partnerek közül. Részletek itt.

2017.

Megújult a GWP Magyarország honlapja

GWP logo 2015 felirat alul

A GWP Magyarország honlapja, egy hackertámadást követő, kényszerűen hosszú szünet után megújult. A frissített rendszerből adódóan előfordulhatnak még technika hibák az oldalon, melyekért elnézést kérünk és melyeket igyekszünk rövidesen kijavítani.

Látogatását köszönjük.

Gayer József kuratóriumi elnök

2017.

Amerikai siker Stockholmban

SIWI SJWP 150318A 15.000 dollárral járó Stockholm Junior Water Prize-t 2017-ben két amerikai diák: Rachel Chang és Ryan Thorpe kapta. Munkájukban a Shigella, E-coli, szalmonella és kolera által szennyezett víz gyors tisztításának egy újfajta megközelítését mutatták be. A vigaszdíjat (Diploma of Excellence) a bangladesi csapat kapta ipari szürkevíz fotokatalitikus, TiO2 adagolással történő tisztításával foglalkozó munkájáért. A díjakat Viktória svéd koronahercegnő adta át.

A magyar csapat Tari Anna, Stefán Kristóf és Szabó Nikolett (Kőbányai Szent-László Gimnázium) sok elismerést kapott pályázatára, ami egy a vízlábnyom csökkentése érdekében ki fejlesztett társasjáték volt.

Ez évben Áder János köztársasági elnök, a hazai SJWP verseny fővédnöke, is jelen volt a stockholmi Víz Világhéten és feleségével együtt részt vett a nemzetközi verseny díjátadóján, ahol mindketten nagy érdeklődéssel hallgatták végig a versenyzők prezentációját (ld. fotó).

SJWP 2017 Stockholm HU Team and Ader

2017.

A Duna-medence szennyvizes workshopja

Az ICPDR, az IAWD és a Világbank égisze alatt – a GWP támogatásával és ingyenes regisztráció mellett – 2017. november 28-29-én nemzetközi szennyvizes workshopra kerül sor Bukarestben a Duna-vízgyűjtő problémáira koncentrálva.

További részletek a letölthető meghívólevélben és szállodai foglalási nyomtatványon.

WW workshop Bucharest flyer

2017.

Bosznia-Hercegovina a 2017-es DAM

Az ICPDR és a GWP CEE által rendezett Duna Művészeti Mestere (DAM) verseny 2017. évi győztesei a szarajevoi Ilidža Általános Iskola tanulói. Alkotásuk címe „Híd – a folyók embereket, a hidak partjaikat kötik össze“. A magyar versenymű, a szombathelyi Gats Réka Melinda „Add a kezed“ című alkotása, melyről korábban itt számoltunk be, a második helyen végzett, míg harmadik lett a horvát Drenje település iskolásainak „Öko őrjárat“ c. műve.

A versenyben 12 dunai országból 2000 iskolás vett részt 280 alkotással, melyek többsége csapatmunka volt. A részletek az ICPDR sajtónyilatkozatában olvashatók.

DAM 2017 winner

A nyertes pályamű

A video kategória versenye még folyamatban van, ld. LINK, ahol október 23-áig szavazni is lehet a győztesre.

2017.

Pályázat az öntözéses gazdálkodásról

Az öntözéses gazdálkodás lehetőségei és korlátai Magyarországon címmel a Bognár József Közgazdaság-kutató Alapítvány Kuratóriuma pályázatot hirdetett 35. életévét be nem töltött magyar vagy külföldi személyek számára. A pályázat fődíja 300.000 forint pénzjutalom, beadási határideje 2017. november 30. További részletek itt.

2017.

Települési csapadékvíz–gazdálkodási konferencia

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Országos Települési Csapadékvíz–gazdálkodási Konferenciát szervez 2017. november 14-15-én, az Egyetem Víztudományi Karán (6500 Baja, Bajcsy-Zsilinszky u. 12-14.). A felhívás itt tölthető le.

2017.

Csodavizekről, csodasókról az MTA-n

Csodavizek, csodasók: átverések a pi-víztől a himalájai sóig – ahogy egy kémikus látja címmel Fábián István tart előadást a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében az MTA Székház dísztermében (1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.) november 8-án 18.00 órakor. Az előadás ingyenes, de regisztráció szükséges ezen a linken.