Hírek

2017.

Vízdiplomácia tanfolyam

unitar logo

Az ENSZ Képzési és Kutatási Intézete (Unitar) „Bevezetés a vízdiplomáciába” címmel e-kurzust tart 2017. november 6- december 3. között. A tanfolyam célja, egyebek mellett, hogy a vízgazdálkodási együttműködést segítő diplomáciai eszközökkel ismertesse meg a résztvevőket. További részletek és regisztráció itt.

2017.

Global Land Outlook

UNCCD logo1A UNCCD szeptemberben publikálta a Global Land Outlook (GLO) kiadványát, mely a földterületek központi szerepét hangsúlyozza az emberi jólét megteremtésében. Értékeléseket tartalmaz a földterületek leromlásának, átalakulásának, illetve veszteségének jelenlegi tendenciáiról. A GLO mellett, hogy azonosítja a hajtóerőket, értékeli a hatásokat, forgatókönyveket mutat be a jövő kihívásaira és lehetőségeire vonatkozóan. A kiadvány a földterületekkel való gazdálkodás, tervezés és gyakorlatok új jövőképét fogalmazza meg nemzeti és globális szinten.

 

 A kiadvány letölthető LINK. A UNCCD Titkársága megkezdte a kiadvány független értékelését, melynek részeként online kérdőívet indított.

2017.

15 éves a GWP Magyarország

GWP logo UJ 2015 RA GWP Magyarország alapításának 15. évfordulója és az SDG Water Preparedness Facility program hazai indulásának alkalmából egy találkozót szerveztünk alapítványunk partnerei, támogatói és más együttműködő szervezetek képviselői számára 2017. november 20-án.

A találkozón Gayer József kuratóriumi elnök áttekintést adott a GWP Magyarország 15 évéről, valamint terveiről (az előadás itt tölthető le), Almássy András projektmenedzser a vizes Fenntartható Fejlődési Cél GWP programjáról tartott ismertetést (az előadás itt tölthető le). A találkozót üdvözölte Reich Gyula a GWP Magyarország alapító elnöke, dr. Kisvárdai Gábor titkárságvezető (közszolgáltatásokért felelős elnökhelyettes titkársága, MEKH) és Heincz Balázs osztályvezető (Vízdiplomáciai és Kötött Segélyhitelekért Felelős Főosztály, KKM).

A hozzászólók közül Szöllősi-Nagy András professzor (Nemzeti Közszolgálati Egyetem) és Ligetvári Ferenc professzor emeritus a Fenntartható Fejlődési Célok jelentőségét emelték ki és hangsúlyozták a GWP szerepét a vizes cél elérésében. A résztvevők támogatásukról biztosították a GWP Magyarország Alapítványt céljai elérésében.

20171120 gwp websize 7420171120 gwp websize 74

 

20171120 gwp websize 7420171120 gwp websize 65

20171120 gwp websize 7920171120 gwp websize 79

 

2017.

A 2017-es World Science Forum nyilatkozata

A 2017-es World Science Forum a víz, az energia és az élelem összefüggéseit vizsgálta, mivel a béke és biztonság szempontjából jelenleg ez a legégetőbb probléma. A fórum zárónyilatkozata szerint a természeti erőforrások méltányos és fenntartható kiaknázása a konfliktusok elkerülésének és a békés fejlődés előmozdításának a záloga. A teljes nyilatkozat itt olvasható magyarul.