Hírek

2017.

OECD adatbázis a vízügyi kormányzásról

OECDAz OECD adatbázis létrehozását tervezi a 2015-ben elfogadott vízügyi kormányzási elveinek (OECD Principles on Water Governance) gyakorlati támogatása érdekében. Az adatbázist a 8. Víz Világfórumon (Brazíliaváros, 2018. március) fogják bemutatni. Feltöltéséhez konkrét példákat várnak a jó és a rossz vízügyi kormányzás témaköréből kormányzati szereplőktől, érdekelt csoportoktól. Nem kritérium az OECD tagság. Határidő: 2017. május 15.

A példákat az itt letölthető sablonon keresztül lehet küldeni. További részletek az OECD vonatkozó honlapján. Kontakt: Ms. Delphine Clavreul (OECD Water Governance Programme) Delphine.Clavreul[at]oecd.org. A vízügyi kormányzás definícióját itt érheti el.

2017.

GWP éves értekezlet - 2017

GWP tömör logó A 2017-es éves GWP értekezlet (Network Meeting) az interneten volt követhető május 12-én. Az idei értekezlet két kérdésre összpontosított:

  • hogyan segítheti a GWP az országokat a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) elérésében,
  • hogyan biztosíthat a GWP platformot a vízgazdálkodás jó gyakorlati megoldásainak terjesztésében.

A felvétel a GWP Facebook oldalán tekinthető meg.

2017.

Éves GWP jelentés - 2016

AnnualRep2016 front_page

 

Megjelent a GWP éves jelentése, mely összefoglalja a 13 régió, 86 országos partner és 3427 tag által 2016-ban elért főbb eredményeket, összhangban a három stratégiai céllal (a vízpolitika és gyakorlat befolyásolása, a tudásbázis gyarapítása és terjesztése, a partnerség erősítése). A jelentés, ami itt tölthető le, számos sikertörténet bemutatásával von mérleget a 2014-2020-re vonatkozó stratégia végrehajtásának félidejében.

2017.

Víz Világhét - 2017

Megkezdődött a regisztráció a 2017. évi Víz Világhétre (Stockholm, augusztus 27-szeptember 1.) A korai (early bird) kedvezményes regisztrációra június 30-ig van lehetőség. Az idei hét jelszava Water and waste: reduce and reuse, vagyis a takarékosság és újrahasználat szerepel a program fókuszában. Részletek és regisztráció itt.

2017.

A sivatagosodás és aszály elleni küzdelem világnapja

UNCCD 2017

 

Az OVF 2017. június 22-én emlékezik meg az Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapjáról, melynek idei mottója: „Földünk. Otthonunk. Jövőnk." Az idei világnap (#2017WDCD) a talajdegradáció és a migráció közötti összefüggésre hívja fel a figyelmet, arra keresve megoldást, az egyes közösségek hogyan növelhetik ellenálló képességüket napjaink sokféle kihívásával szemben a sivatagosodás és talajdegradáció elleni fellépésen keresztül.

A világnap emlékeztetni kíván a termőtalaj szerepére az élelmiszerellátás, a helyi foglalkoztatás, és a sivatagosodással veszélyeztetett területek stabilitásának megőrzése szempontjából.

A jeles napnak Magyarországon további aktualitást ad az öntözési törvény 80. évfordulója.

A rendezvény meghívója itt tölthető le. A konferencián való részvétel ingyenes, de a terem befogadóképessége miatt regisztrációhoz kötött, így a részvételi szándékot legkésőbb 2017. június 14-ig jelezni kell a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

2017.

SJWP 2017 - a verseny hazai eredménye

sjwp uj_logoA Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize, SJWP) versenyének idei döntőjén, melyet a Magyar Víziközmű Szövetség központjában május 20-án rendeztek, hat csapat vett részt a zsűri korábbi döntésének megfelelően. A versenyzők egy-egy A0-ás poszter előtt angolul mutatták be munkájukat, illetve válaszoltak a neves vízügyi szakemberekből álló bíráló bizottság kérdéseire.

A 2017. évi Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar versenyének győztese és Magyarország képviselője az augusztus végi stockholmi nemzetközi döntőn: Tari Anna, Stefán Kristóf és Szabó Nikolett  (Kőbányai Szent László Gimnázium, Budapest) „Tanks of Water" című pályamunkával. Felkészítő tanáruk Hanga Ildikó volt.

nyertes csapatA csapat (képünkön) a vízlábnyom csökkentése érdekében egy társasjátékot készített, melyben a résztvevők játékos formában szereznek információt az egyes termékek virtuális víztartalmáról, víztakarékos módszerekről, vízkészletekről, víztisztítási módszerekről, stb.  A 2017-es Víz Világnaphoz kötődően a játékot két korcsoportba tartozó diákok segítségével tesztelték. Ennek során a résztvevők, beleértve a játékkészítőket is, számos ismeretre tettek szert, mellyel nőtt víztudatosságuk. A fiatalabb játékosok jobban élvezték a játékot, az idősebbek viszont komolyabb észrevételeket tettek.  A játék, mely kiválóan alkalmazható a környezeti nevelésben, a kapott visszajelzések alapján továbbfejleszthető.

A verseny 2. helyezettje Tóth Bence, Zsigó Miklós és Szemerszki Bálint (Bánki Donát Műszaki Középiskola, Nyíregyháza) „Underwater Cyclops - monitoring of reservoirs has never been easier"  c. munkával, melyben  víz alatti robot alkalmazási lehetőségét vizsgálták a Nyírségvíz Zrt. keretein belül, víztározók leürítés nélküli vizsgálatára. A módszerrel nagy mennyiségű víz takarítható meg. Felkészítő tanár: Zsigó Zsolt Miklós.

3. helyezett Fekete Ádám, Németh Jázmin és Rábai Viktória (Kőbányai Szent László Gimnázium, Budapest) lett „All Drains Lead to the Ocean" c. pályázattal. A szerzők a vizeleten keresztül a környezetbe jutó, a jelenlegi technológiával nem tisztítható hormonkészítményeknek hatását kutatták akváriumokban, Poecilia wingei (Endler guppi) halak vizsgálatával. Felkészítő tanár: Sóskuthyné Kovács Erzsébet

A döntő további résztvevői voltak:

  • Filipcsuk Péter Gusztáv és Mezei Boglárka (Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium): Environment-efficient reusing of bathwaters and their effect to germination – Fürdővíz környezet-hatékony újrahasználata és hatása a csírázásra – Felkészítő tanár: dr. Koncz Gábor
  • Kovács Dávid és Szűcs Ákos Iván (Kada Elek Közgazdasági Szakgimnázium, Kecskemét): Modelling of possible integrated water management of a green town / Egy zöld város lehetséges integrált vízgazdálkodásának elemzése – Felkészítő tanár: Kiss Róbertné Rivó Erika
  • Rappay Bence Zsolt (I. Béla Gimnázium, Szekszárd): „The living water"  – The solutions of the surface water protection at the Szedresi Ős-Sárvíz / „Az élő víz" – a Szedresi Ős-Sárvíz vízvédelmi megoldásai – Felkészítő tanár: Barocsai Zoltán.

A hazai verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök, aki május 31-én fogadta a Sándor palotában a döntő résztvevőit és adta át a győztes csapatnak a magyar SJWP díjat.

5

 

6

Magyarország 2013. óta vesz részt ezen a nemzetközi vetélkedőn, a GWP Magyarország szervezésében. További részletek a verseny honlapján.

2017.

Duna-nap - 2017

Duna nap

 DUNA NAP


Gyere el június 24-én a Gyerek Szigetre

szerezz Duna Útlevelet, játssz velünk

és vidd haza a számodra készített sok-sok ajándékot!

Részletek

DUNA NAP

Gyere el június 24-én a Gyerek Szigetre

szerezz Duna Útlevelet, játssz velünk

és vidd haza a számodra készített sok-sok ajándékot!

2017.

Az 5. PET kupa - nyertes a Tisza

Ötödik alkalommal dolgoztak az elmúlt napokban önkéntesek a Tisza megtisztításán, melynek során 100 köbméter szemetet szedett össze 250 lelkes civil Dombrád és Tiszalök között. A részleteket lásd az index.hu beszámolójában.

2017.

DAM 2017

A Duna Művészeti Mestere (Danube Art Master) 2017. évi magyarországi versenyét az Add a kezed című alkotásával Gats Gréta Melinda, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium tanulója nyerte. A hazai verseny a Duna-nap alkalmával rendezett Gyereksziget rendezvényen zajlott június 24-én.

A lenti képen bemutatott alkotás fogja képviselni Magyarországot a Duna-medence 14 országának nemzetközi versenyén, mely a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság égisze alatt zajlik az ősz folyamán. Szurkoljunk Grétának a jó szereplésért!

1 Give your hand resized

2017.

A települési csapadékcsatornázás legfontosabb konferenciája, 2017

icud2017

 

A 14. IWA/IAHR Nemzetközi Konferencia a Települési Csapadékcsatornázásról szeptember 10-15. között került sorra Prágában. A belterületi csapadékvíz-gazdálkodás – a Nemzeti Vízstratégia (KJT) megállapítása szerint – „a hazai vízgazdálkodás talán legégetőbb problémája, legelmaradottabb területe", ezért hazai szemmel különös figyelmet érdemelt ez a konferencia, mely a téma legfontosabb, háromévenkénti rendezvénye. Részletek itt.