Hírek

2018.

GWP éves értekezlet - online

A Global Water Partnership  szokásos évi értekezletét (annual network meeting) idén rendhagyó módon rendezi meg. Szeptember 27-28-án a Nap járását követve, régiónként kétórás időtartamban, online tárgyalhatják meg a résztvevők a szervezet aktuális ügyeit, különös tekintettel a készülőben levő, 2020-tól életbe lépő stratégiára. Közép- és Kelet-Európa (GWP CEE) 27-én, csütörtökön 14.00-16.00 között kap erre lehetőséget, ld. LINK.

A fenti honlapon is olvasható két kérdés, melyre elsősorban választ vár a stockholmi titkárság röviden:

  • mi legyen a készülő stratégiában, ami a partnerek elvárásaihoz igazodik?
  • hogyan lehetne a partnerek elkötelezettségét fokozni a GWP egységei, illetve más partnerek irányában?

Az elképzelések szerint az egyes országos szervezetek (Country Water Partnerships, azaz CWPs, Magyarországon a GWP Magyarország Alapítvány) képviselik majd az adott ország álláspontját, ezért kérem, hogy lássanak el munícióval ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására. Javaslataitokat, melyeket előre is köszönök, szeptember 23-áig várom emailben a gwpmo@gwpmo.hu címre. Ugyanakkor írásban is küldhető vélemény szeptember 21-ig a stockholmi  titkárság gwpnm@gwp.org címére. Az értekezlet élő követésének technikai részleteit a GWP honlapja (www.gwp.org) fogja megadni a későbbiekben.

Kérem, hogy éljenek a lehetőséggel és fejtsék ki véleményüket a fenti kérdésekről, illetve vessenek fel újakat, ha szükségét érzik. A jelenlegi stratégia, melynek megújítása van most napirenden, itt olvasható.

Gayer József

GWP Magyarország

2018.

Egy teljes hét Budapesten a kontinenseken átívelő, fenntartható vízgazdálkodás jegyében

2018 szeptemberében Budapest ismét a víz fővárosa lesz: hazánk ad otthont két ASEM (Ázsia-Európa Párbeszéd) vízügyi szakkonferenciának.

  • ASEM Fenntartható Fejlődés Dialógus (szeptember 11-12.)
  • Eurázsiai Vízügyi Konferencia – 3. ASEM szeminárium a települési vízgazdálkodásról (szeptember 13-14.)

2018.

SJWP 2018 Magyarország – a döntő eredménye

A 2018. évi magyarországi Stockholm Junior Water Prize verseny győztese Rappay Bence Zsolt (I. Béla Gimnázium, Szekszárd) Hillside water management and possibilities of melioration in the Csatári-valley (Dombvidéki vízgazdálkodás és fejlesztési lehetőségek a Csatári-völgyben) című pályázatával

2018.

PET kupa 2018

A PET Kupa az első és talán egyetlen olyan kezdeményezés a világon, ami a környezetszennyező anyagok kreatív, sőt szórakoztató felhasználásával küzd a környezetszennyezés ellen. A 2013-ban indult akció célja, hogy olyan közösségi tevékenységekkel hívja fel a figyelmet a Tiszán sajnos rendszeressé vált PET palack áradatnak, mint a hulladék gyűjtése, újrafelhasználása vagy a folyami hajóverseny. A hulladékgyűjtés keretében cégek, önkéntesek, diákok és filmesek összehangolt vagy egyéni akcióik során próbálnak a Tisza mentén minél több hulladékot összegyűjteni. A fő cél természetesen a folyó és az ártér megtisztítása, valamint a térségben keletkezett otthoni hulladék szelektív gyűjtése és újrafelhasználása.

2018.

GWP Éves jelentés - 2017

Megjelent a GWP 2017. évi jelentése, melyben a globális hálózat tavalyi eredményei olvashatók, itt.

2018.

Stockholmi Víz Díj – 2018

A mikrobiológiai alapú víz és szennyvízkezelés terén elért forradalmi eredményeikért Mark van Loosdrecht (Delfti Műszaki Egyetem) és Bruce Rittmann (Arizona Állami Egyetem) kapja az idei Stockholmi Víz Díjat (melyet az augusztusi Víz Világhéten ad majd át a svéd király XVI. Károly Gusztáv nevében a trónörökös Viktória hercegnő). A leendő kitüntetettek bebizonyították, hogy egyidejűleg lehetséges az ártalmas szennyezőanyagok eltávolítása, a szennyvíztisztítás költségeinek és az energiafogyasztásnak a csökkentése, valamint a kemikáliák és tápanyagok visszanyerése és újrahasznosítása a szennyvízből. Részletek itt.

2018.

Nyári egyetem az Agenda 2030 jegyében

Nyári egyetem az Agenda 2030 jegyében

A tavalyi nagy sikerű nyári egyetem után a GWP CEE 2018-ban is szervez egy hasonló, egyhetes kurzust a varsói Élettudományok Egyetemen. Időpontja július 1-6., témája az Agenda 2030. A nyári egyetemre vízgazdálkodási témában MSc vagy PhD képzésen résztvevő diákok jelentkezhetnek a hivatalos magyar GWP Partnerektől. Számukra a részvétel ingyenes és az utazást a szervezők fizetik. További részletek itt.

2018.

A Nemzetközi Nőnap és a GWP CEE

A Nemzetközi Nőnap és a GWP CEE

A Nemzetközi Nőnap alkalmából a GWP CEE körkérdést intézett a régióban a vízgazdálkodásban tevékenykedő hölgyek körében arról, hogyan látják az aktivistaként az egyenlőség helyzetét. A 10 legjobb választ itt olvashatják.

2018.

Új GWP végrehajtótitkár

A GWP Steering Committee ma bejelentette az új végrehajtótitkárt Dr. Monika Weber-Fahr személyében, aki május 7-én lép hivatalba ld.  részletek itt.

2018.

Fiatalok a 8. Víz Világfórumon

Fiatalok a 8. Víz Világfórumon

A Nemzetközi Víz Titkárság és az Európai Víz Szolidaritás mozgalom a 8. Víz Világfórumra (Brazíliaváros, 2018. március 18-23.) készülve felhívást tett közzé a víz ügye iránt elkötelezett fiatalok részére. Részletek itt.