Hírek

2019.

NEPTUNUS és a VÍZ NÉLKÜLI VILÁG

NEPTUNUS és a VÍZ NÉLKÜLI VILÁG

Megjelent egy újabb kiadványunk, mely a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos teendőket, a 17 célkítűzés, 6-os pontja alapján (Tiszta víz és apalvető köztisztaság) mutatja be. Ez a felnőtteknek szóló képregény, könnyed és érthető módon boncolgatja ezt az igen sürgető és fontos témát.

2019.

Stockholmi Víz Díj – 2019

Dr. Jackie Kinget válsztották a 2019-es Stockholmi Víz Díj győztesének, a jelöltek közül, mivel közreműködése gyökeres változást idézett elő a globális folyógazdálkodásban.

Előmozdította a vízfolyások tudományos szempontú felfogását, ezáltal olyan  módszereket és eszközöket adva a döntéshozók kezébe, mellyel felmérhetik a teljes költségeit és előnyeit a folyórendszerek fejlesztésének és gazdálkodásának.

2019.

SDG for kids, a Budapest Water Summit - on

SDG for kids, a Budapest Water Summit - on

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az SDG for kids döntője, a 2019-es BWS (Budapest Water Summit) egyik  felvezető eseményeként szerepelhet október elején.

 

2019.

SDG for kids (FF célok gyerekeknek)

Jelentkezési határidő: 2019 április 14.

Pályázni az alábbi témakörökben lehet:

1. Fotó-pályázat

2. Plakát-verseny

3. Film-pályázat

gwpmo@gwpmo.hu

2019.

Pályázati felhívás a 2019. évi Víz Világnapi Fotóposzter Pályázatra

A Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezetének (MHT BTSz) és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának (ME MFK) közös pályázati felhívása a 2019. évi Víz Világnapi Fotóposzter Pályázatra.

 

2018.

Furcsa, forró nyár Európában

Furcsa, forró nyár Európában

Az MTA honlapján olvashatunk egy érdekes cikket a 2018-as nyár és a klímaváltozás összefüggéséről.

2018.

GWP CEE igazgató kerestetik! Új határidő!

A GWP CEE megüresedő regional coordinator (tkp. a közép- és kelet-európai régió igazgatója) posztjára hirdettek pályázatot ismételten meghosszabított, október 31-i határidővel. Részletek itt.

2018.

Szingapúré a 2018. évi SJWP

Szingapúré a 2018. évi SJWP

A 2018. évi Stockholm Junior Water Prize győztese Szingapúr csapata: Caleb Liow Jia Le és Johnny Hong Yu. A diákok vízszűrő céljára állítottak elő redukált grafén-oxidot egy új, ökobarát eljárással. A 15.000 dollárral járó díjat Viktória hercegnő, a díj védnöke adta át (lásd képünk, forrás SIWI).

A Diploma of Excellence-t kapó japán fiatalok: Tatsuyoshi Odai és Narumi Sakamoto a fitoremediáció és az élelmiszertermelés hibrid rendszerét tervezték meg eutróf tavakban.

További részletek a SIWI honlapján olvashatók.

2018.

80 méter

A köztársasági elnök - az Alaptörvény 6. cikk (4) bekezdésében és 9. cikk (3) bekezdés i) pontjában biztosított jogkörénél fogva - az Országgyűlés 2018. július 20-ai rendkívüli ülésnapján elfogadott, a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvénynek a vízkivételekkel összefüggő módosításáról szóló törvény (T/384. számú törvényjavaslat) 1. és 4. §-ai alaptörvény-ellenességének megállapítását kérte az Alkotmánybíróságtól.

Az Alkotmánybíróság augusztus 28-án kelt határozatában megállapítja, hogy a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvénynek a vízkivételekkel összefüggő módosításáról szóló törvény 1. §-a és 4. §-a az Alaptörvény P) cikk (1) bekezdése és a XXI. cikk (1) bekezdése sérelme miatt alaptörvény-ellenes. A határozat itt olvasható.

2018.

Összefoglaló jelentés a vizes FF célról

Összefoglaló jelentés a vizes FF célról

Elkészült az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai közül a vízzel foglakozó cél (SDG 6) 2018-as összefoglaló jelentése. A jelentés az SDG 6 tizenegy indikátorával kapcsolatban rendelkezésre álló adatok alapján készült és az ENSZ család közös álláspontját tükrözi. További részletek és letöltés itt.