Hírek

2018.

A Jövő Nemzedékek Szószólója a vizek védelmében

Idén december 8-án immár harmadik alkalommal került benyújtásra a parlamenthez a vízgazdálkodási törvény módosítására irányuló javaslat, amelynek az indokolása szerint célja: „olyan szabályozás kialakítása, amely 80 méteres kútmélységig nem teszi szükségessé sem engedélyezési, sem bejelentési eljárás lefolytatását”.

Bándi Gyula mint a jövő nemzedékek szószólója figyelemfelhívást tett közzé facebook oldalán, melyben a T/18816. számú törvényjavaslatot benyújtó képviselőket arra kéri, hogy a javaslatot vonják vissza, és helyette az Országgyűlés olyan határozatot fogadjon el, amely kötelezi a kormányt a kutakkal kapcsolatos problémák megoldását szolgáló program kidolgozására és végrehajtására.

A figyelemfelhívás ezen a linken érhető el.

2017.

Kiadvány a gender kérdésről a vízügyben

Kiadvány a gender kérdésről a vízügyben

A társadalmi nemek egyenlősége – és a befogadás gyakorlata a vízgazdálkodásban címmel a GWP egy ún. akcióleírást adott ki a gender kérdés vízügyi vonatkozásáról. A dr. Oyun Sanjaasuren GWP elnök előszavával megjelent kiadvány négy területet tárgyal: intézményi vezetés és elkötelezettség; a gender és az egyenlőség kérdésének elemzése; valós és befogadó participáció a döntéshozásban; a készletekhez való egyenlő hozzáférés és kontroll. A kiadvány dr. Szalóki Szilviának a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettesének gondolatát is idézi. Letölthető itt.

2017.

A UNEP édesvíz stratégiája 2017-21-re

A UNEP édesvíz stratégiája 2017-21-re

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) kiadta a 2017-2021-es évekre szóló édesvíz stratégiáját. A stratégia főleg az édesvízi ökoszisztémákkal, vízminőséggel, vízszennyezéssel, integrált vízgazdálkodással, vízzel kapcsolatos konfliktusokkal és katasztrófákkal foglalkozik. A stratégia a fenntartható fejlődési célok (SDG) megvalósításának kezdeti szakaszában született, meghatározva, a UNEP milyen témákban tölt be globális vezető szerepet és járul hozzá a sürgősen megoldandó problémák kezeléséhez. Bővebb információ, a dokumentum letöltési linkjével itt.

2016.

Víz információs rendszer - WINS

Víz információs rendszer - WINS

Az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programja keretében WINS néven elkészült egy új víz információs rendszer. A felhasználóbarátra tervezett WINS a vízgazdálkodás számos területével kapcsolatban biztosít georeferált adatokat és a tagországoknak fontos segítséget nyújt az SDG 6 eléréséhez. Bővebben LINK.

2016.

A víz és a Fenntartható Fejlődési Célok

A víz és a Fenntartható Fejlődési Célok

A víz és a Fenntartható Fejlődési Célok kapcsolatáról jelent meg a GWP Technikai Bizottságának 22. számú háttéranyaga Increasing water security: the key to implementing the Sustainable Development Goals címmel. További részletek illetve a dokumentum letöltése itt.