Hírek

2012.

Az Európai Parlament állásfoglalása a vízgazdálkodásról

Az Európai Parlament július 3-án állásfoglalást adott ki az EU vízügyi jogszabályok megvalósításáról, a vízzel kapcsolatos problémák szükséges átfogó kezelését megelőzően.

A dokumentum (ld. magyar fordítása) 60 pontban foglalja össze a Parlament véleményét az alábbi témákban:

  • az uniós vízügyi jogszabályok végrehajtása: sikerek és hiányosságok,
  • vízhatékonyság és a készletekkel való gazdálkodás,
  • víz és ökoszisztémák,
  • tudás és innováció,
  • a vízügyi szempontok érvényesítése más politikaterületeken,
  • víz és gazdaság,
  • víz és társadalom,
  • a víz és a világ (az EU-n kívüli országokkal való együttműködés).

A Parlament felhatalmazta az elnököt, hogy a jelentést küldje meg a Tanácsnak, a Bizottságnak és a tagországok kormányainak, illetve parlamentjeinek.

2012.

Magyarországra jön a Greenpeace bemutató hajója, hogy a világtengerek élővilágának válságos helyzetére irányítsa a figyelmet

2012. július 14-én, szombat délelőtt állítja fel a Greenpeace 25 méter hosszú és 13 méter magas tengeri halászhajójának közel életnagyságú mását, amely július 17-ig lesz látható Budapesten, a Hősök terén.

Az esemény egy közép-kelet európai kampány körút része. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy az EU tagjaiként a szárazföldi országoknak is módja van befolyásolni, hogy az unió a fenntartható halászatot, vagy az ipari rablóhalászatot támogassa-e az általunk is fizetett adókból.

A budapesti rendezvény mind a négy napján izgalmas családi programot, gyermekjátékokat, versenyeket is kínál majd a látogatóknak (horgászat hordóban, aszfalt rajz, halászati totó stb.). Már az első napon, július 14-én reggel érdemes a helyszínre látogatni, mert maga a hajó felállítása is látványos, mindenütt nagy érdeklődés övezte esemény.

A hajó mellett egy 12 méter magas halászhálóban elhelyezett fotókiállítás és filmvetítés teszi majd láthatóvá a tengereinkben jelenleg közpénzekből támogatott pusztító tevékenységeket. Ezek a tengeri iparszerű halászat pusztító módszereit, a partmenti kis halász közösségek egyre súlyosbodó helyzetét és az óceánok élővilágának szépségeit, a válságból kivezető utat is bemutatják.

Az Európai Közös Halászati Politika reformjáról és a Greenpeace halászati politika túrájáról a Greenpeace Magyarország weboldalán követhetik az eseményeket, és további részletes információkat, fotókat, filmeket találnak majd a világ tengereinek helyzetéről.

Az esemény kapcsán 2012. július 16-án 9 óra 30 perckor egy sajtótájékoztatót szervez a Greenpeace, amelyen elmondják, hogy miért van itt nálunk, egy tengerrel nem rendelkező országban a hajó, mi köze van Magyarországnak a tengerek védelméhez, miért hat negatívan a magyar gazdaságra a tengerek kirablása és mit tehetünk mind az egyes emberek, mind a döntéshozók szintjén a sokszínű tengeri élővilág megmentéséért.

Ugyancsak július 16-án délelőtt 11 órakor a Fővárosi Állat- és Növénykertben egy konferenciára is sor kerül. Ezen neves hazai halászati szakemberek tartanak előadásokat az iparszerű halászat okozta válságból kivezető utakról, a halászattal kapcsolatos hazai és nemzetközi folyamatokról, a hazai haltenyésztésről, valamint a Greenpeace is ismerteti álláspontját.

Greenpeace hajó Berlinben

A Greenpeace hajója Berlinben

2012.

Elkészült a 3. Európai Víz Konferencia jelentése

Az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatósága volt a házigazdája a 3. Európai Víz Konferenciának 2012. május 24-25-én Brüsszelben. A konferencia célja az érintettek, a tagállamok és a Bizottság közötti párbeszéd elősegítése volt az előkészítés alatt álló Blueprint-ről. A konferencia jelentése, a kulcsmegállapítások, az előadások és a készített videofelvétel elérhető a http://waterblueprint2012.eu honlapon. Honlapunkon elérhető a kulcsmegállapítások magyar fordítása.

2012.

Élő internetközvetítés a GWP partnerek 2012-es értekezletéről

CP meeting 2012

A GWP partnerek 2012-es értekezlete augusztus 26-án kerül megrendezésre Stockholmban. Az ez évi téma "Vízbiztonság, mint a klímaváltozásnak ellenálló fejlődés katalizátora?.

A GWP partnerek értekezletének plenáris ülése az interneten keresztül elérhető lesz azok számára, akik nem tudnak jelen lenni, de a távolból szeretnék követni az ülést. Twitteren, illetve Facebookon üzenetek, kérdések is küldhetők a helyszínre. A program letölthető itt.

Ez évben Margaret Catley-Carlson a GWP védnöke (és korábbi elnöke) tartja az ún. éves előadást "Jövőkép 2020: a víz jövője? címmel.

Az élő közvetítés linkje és egyéb információk itt érhetők el.

2012.

A GWP partnerek 2012-es értekezlete

A GWP partnerek 2012-es értekezlete augusztus 26-án került megrendezésre Stockholmban. Az ez évi téma "Vízbiztonság, mint a klímaváltozásnak ellenálló fejlődés katalizátora? volt. Az ún. éves előadást Margaret Catley-Carlson a GWP védnöke (és korábbi elnöke) tartotta "Jövőkép 2020: a víz jövője? címmel. Az értekezlet jelentése letölthető. Az előadások a jelentésből elérhetők.

 

2012.

Új GWP elnök

A GWPO szponzoráló partnerei (melyek között Magyarország is jelen van) 2012. augusztus 28-iki értekezletükön Dr. Ursula Schaefer-Preusst, az Ázsiai Fejlesztési Bank volt elnökhelyettesét választották a GWP új elnökének. Dr. Schaefer-Preuss fejlesztési politikákban járatos, nagy globális kitekintéssel rendelkező közgazdász, aki korábban a német Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) főigazgatói tisztét is betöltötte. Hivatalát 2013. január 1-jén veszi át a leköszönő elnöktől Dr. Letitia A. Obengtől. További részletek angolul.

2012.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj 2012. évi nyertese három tinédzser Szingapúrból

SJWP 2012

A nyertesek Viktória svéd koronahercegnővel (Fotó: Cecilia Österberg, Exray)

A háromfős csapat Luigi Marshall Cham, Jun Yong Nicholas Lim és Tian Ting Carrie-Anne Ng mindegyike 18 éves szingapúri diák. Dolgozatuk címe: Nátriummal aktivizált bentonit agyag használatának vizsgálata a nem-ionos felületaktív anyagok eltávolítására és kinyerésére szennyvízből. Az 5000 dolláros díjat Viktória svéd koronahercegnő adta át a stockholmi Víz Világhéten.

A Stockholmi Ipari Víz Díjat a PepsiCo kapta, a termelésben felhasznált víz sikeres csökkentéséért és elkötelezett magatartásáért a vízügyi problémák megoldása terén a vállalat tevékenységi körén túl is.

Mint korábban beszámoltunk róla a Nemzetközi Vízgazdálkodási Intézet (IWMI) kapta az idei Stockholmi Víz Díjat (a szakma által vizes Nobel díjként emlegetett kitüntetést).

A Víz Világhétről bővebben ld. http://www.worldwaterweek.org/ Itt megtekinthető a díjátadási ceremónia is.

 

 

2012.

Nemzeti Hajózási Stratégia

A Nemzetgazdasági Minisztérium Tervezéskoordinációért Felelős Államtitkárságán működő Közlekedési Munkacsoport közzétette a Nemzeti Hajózási Stratégiát a kormányzati portálon. A véleményeket az ugyanott megadott email címre várják a vitairat készítői.

2012.

A Víz Keretirányelv végrehajtásának kulcskérdései

"A Víz Keretirányelv végrehajtásának kulcskérdései? címmel 2012. október 30-án közös konferenciát rendezett a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, és a Magyar Faluszövetség. Az egész napos konferencia mintegy tucatnyi előadása egyebek között érintette a VKI első tervezési ciklusának tapasztalatait, az EU vízpolitika aktuális kérdéseit, az új víziközmű törvényt, a víziközművek vagyonértékelésének és energiafelhasználásának kérdéseit, a közfeladatok megosztásának helyzetét az önkormányzatok és az állam között, a szennyvízkezelés és csapadékvíz-elhelyezés problémáit és a mezőgazdasági vízhasznosítás helyzetét. Az elhangzott előadások itt tölthetők le.

2012.

Megjelent az EU Blueprint

Blueprint logoAz Európai Bizottság november 14-én kiadta a Blueprint néven régóta várt közleményét, mely lényegében az európai vízpolitika felülvizsgálatát célzó terv (letölthető angolul  és magyarul). Kidolgozását az tette szükségessé, hogy az EU vízpolitika céljainak elérése, számos régi és újonnan felmerülő probléma miatt, bizonytalanná vált. A Blueprint alig egy nappal azután jelent meg, hogy az Európai Környezetvédelmi Ügynökség legfrissebb 8/2012 sz. jelentése megállapítja, a VKI-célként kitűzött jó ökológiai állapotot 2015-re az európai felszíni víztesteknek csak 52% fogja elérni. 

A Blueprinttel kapcsolatban az Európai Bizottság által készített jelentések és egyéb vonatkozó munka- és háttérdokumentumok a Bizottság honlapjáról tölthetők le. Magyarul elérhető, egyebek mellett, a hazai vízgyűjtő-gazdálkodási tervről készített értékelés és az EU aszálystratégia felülvizsgálata.

A Blueprint egyik fő üzenete az integráció fontossága, erre kellene nagyobb figyelmet szánni a második vízgyűjtő-gazdálkodási tervezési ciklusban. Ugyancsak fontos a monitoring rendszerek fejlesztése, ennek költsége jóval kisebb, mint hiányában a hibás intézkedések által okozott kár. A gazdasági ösztönzők fokozottabb használata is segítheti a VKI céljainak teljesítését.

1-1011-2021-30