Hírek

2015.

Magyar szakember a Víz Világtanács irányításában

WWClogoA Víz Világtanács (WWC) 7. Közgyűlése november 13-án megválasztotta a következő három évre a tanács elnökét és a szervezet kormányzótanácsát. Az új elnök az eddig is hivatalban levő Benedito Braga (Brazília). A kormányzótanács magyar  tagja lett a Belügyminisztérium képviseletében Szöllősi-Nagy András, helyettese Kovács Péter.

A marseille-i közgyűlésen 40 országból 250 résztvevő - köztük a Világtanács számos magyar tagszervezete - volt jelen. A kormányzótanács öt kollégiumra oszlik (1) kormányközi szervezetek; (2) kormányzati szervezetek; (3) vállalkozások; (4) civil szervezetek és vízhasználók; (5) szakmai és tudományos szervezetek. Az összesen 35 tag közé először került magyar szervezet képviselője. Szöllősi-Nagy András korábban az UNESCO képviseletében már volt tagja a kormányzótanácsnak.További részletek a WWC honlapján.

WWC board of governors 2016 18

A 2016-18-ra megválasztott kormányzótanács

 

2015.

Kihívás fiatal szakemberek számára

SIWI WWWA stockholmi Víz Világhét szervezője a SIWI fiatal szakembereket keres a Tudományos Programbizottság munkájának támogatására. Részletek itt.

2015.

Magyar fiatalok a Water Innovation Lab Europe rendezvényen

water innovation labA Városmajori Gimnázium csapata, mely Magyarországot képviselte a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj 2015. évi döntőjében meghívást kapott a Water Lution által Skóciában 2015 októberében szervezett  Water Innovation Lab Europe nevű programra. A fiatalok részvételét a Fővárosi Vízművek és a GWP Magyarország anyagi támogatása tette lehetővé. Beszámolójuk itt tölthető le.

2015.

A GWP a COP21-en

logocop21-ppal

 

A GWP is készül a klímaváltozási ENSZ egyezmény párizsi részes felek találkozójára (COP21, november 30-december 11.).  Elsősorban - a klímarugalmasság szem előtt tartásával - a vízgazdálkodás anyagi feltételeinek megteremtésére koncentrálva tervez hozzászólást a szervezet és egy kiállítási standdal is jelen lesz. Részletek.

2015.

Dr. Somlyódy László Dunbar-díj hivatalos átadó ünnepség

Az EWA brüsszeli konferenciáján tervezett díjátadóra Professzor úr egészségügyi okok miatt nem tudott kiutazni, így a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség (MaSzeSz) valamint a Magyar Tudományos Akadémia Vízellátási és Csatornázási Albizottsága által szervezett ünnepségen került sor a kitüntetés hivatalos átadására 2015. november 24-én az MTA Kupolatermében. Képek a folytatásban.

Somlyódy a Dunbar díjjal2

a közönség

 

 

 

2015.

Indul a 2016. évi Stockholm Junior Water Prize

sjwp uj_logoA www.ifivizdij.hu honlapon meghirdették a 2016. évi Stockholm Junior Water Prize (Stockholmi Ifjúsági Víz Díj) hazai versenyét. A versenyben 15-20 év közötti, középiskolás fiatalok vehetnek részt egyedül, vagy egy maximum háromfős csapatot alkotva. A hazai verseny nyertese indul Magyarország képviseletében a nemzetközi döntőn augusztus végén a svéd fővárosban. Nevezési határidő 2016. január 31. A verseny felhívása itt tölthető le.

2015.

Új tagok a GWP Irányító Bizottságában

A GWP Sponsoring Partners csoportja jóváhagyta az új Steering Committee (Irányító Bizottság) tagokat, akik a bizottság novemberi ülésen már részt is vesznek.

Az új tagok az egyes GWP régiók képviseletében:

Dél-Amerika: Ms. Gisela Forattini (Brazília)
Mediterrán: Dr. Dionysia-Theodora Avgerinopoulou (Görögország)
Nyugat-Afrika: Professor Aboubacar Awaiss (Burkina Faso)
Dél-Afrika: Mr. Reginald Tekataeka (Lesotho)
Dél-kelet Ázsia: Dr. Mochammad Amron (Indonézia)

A GWP pénzügyi támogató csoportja (Financing Partners) egy további tagot jelöl ki rövidesen, illetve a Sponsoring Partners csoport döntött két, mandátumuk lejárta előtt visszavonuló tag pótlásáról is. Így Mr. Surya Upadhaya és Mr. Carlos Rodriguez helyett Ms. Khin NiNi Thein és Mr. Salvador Montenegro Guillen csatlakozik az Irányító Bizottsághoz, melyről további információ itt érhető el.

2015.

#CLIMATEISWATER kezdeményezés

A klímaváltozási ENSZ egyezmény párizsi részes felek találkozójának (COP21) napirendjén jelenleg nem szerepel megfelelő módon a víz, ezért a vízzel foglalkozó nemzetközi közösség számos szereplője (pl. a GWP, SIWI, WWC, INBO, IUCN, UNESCO, stb.) Climate Is Water címmel kampányt indít a víz ügyének politikai elismeréséért. Letölthető a felhívás és a logóhasználati tájékoztató.

2015.

Sikerrel zárult a COP 21 Párizsban

COP21 adoptionAz ENSZ klímaegyezményének (UNFCCC) 21. Részes Felek találkozójának (COP 21) meghosszabbított ülésszaka végül sikerrel zárult. A 195 országból delegált résztvevők hosszasan ünnepelték a megegyezést, mely a 2 fok alatti melegedést tűzi ki célként, de törekszik a 1,5 fokos értékre az iparosodás előtti alapállapothoz képest. A Párizsi Megállapodás szövege itt tölthető le.

2015.

Megjelent a Duna VGT2

icpdr Logo4cAz ICPDR 2015. december 16-án közzétette a Duna-medencére szóló vízgyűjtő-gazdálkodási terv megújítását (Duna VGT2), illetve az első árvízi kockázatkezelési tervet. Mindkettő a 2015-21-es időszakra vonatkozik és elérhető az ICPDR honlapján.