Hírek

2015.

Stockholm Junior Water Prize 2015. évi döntője

SJWP logo tömörA svéd fővárosban a Víz Világhét keretében lezajlott a Stockholm Junior Water Prize (SJWP) 2015. évi nemzetközi döntője. Magyarországot – a hazai verseny megnyerése után – a Városmajori Gimnázium háromfős csapata Czikkely Márton, Iványi Gergely Tamás és Márkus Tamás képviselte a The Secrets of Drinking Water c. pályázatukkal.

A nemzetközi zsűri döntése alapján a díjat Perry Alagappan (18) amerikai középiskolás nyerte el a nanotechnológia segítségével előállított, megújuló szűrőberendezéssel foglalkozó pályaművével. A berendezés melynek segítségével a nehézfémek 99%-a eltávolítható a vízből. Viktória koronahercegnő  a verseny védnöke augusztus 25-én ünnepélyes körülmények között adta át a boldog nyertesnek a 2015. évi Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat, mellyel 15.000 dollár jutalom is jár.

A magyar fiatalok elismerést arattak munkájukkal, a nem hivatalos értékelés szerint a legjobb öt csapat között voltak a 29 országot felvonultató versenyben.

A döntő további részletei itt.

HU SJWP_team_with_flagPrize winner_and_patron_2015

2015.

Bonni klímatárgyalások a COP21 előtt

logocop21-ppalAz ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményében Részes Felek 2015 decemberében megtartandó párizsi találkozóján várható egy új nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás elfogadása, amelynek előkészítésével foglalkoztak a legutóbbi bonni szakértői szintű találkozó résztvevői 2015. augusztus 31. és szeptember 4. között. Dr. Faragó Tibor c. egyetemi tanár a Magyar Természetvédők Szövetsége, ill. a nemzetközi "Föld Barátai Szervezet" delegáltjaként vett részt az eseményen. Beszámolója itt olvasható.

2015.

Pályázat GWP elnök pozícióra

GWPlogo

Pályázat GWP elnök pozícióra – határidő: október 2., részletek

2015.

Új végrehajtótitkára van a GWP-nek

GWP tömör logóA GWP irányítóbizottsága (Steering Committee) 2016. január 1-jei hatállyal jóváhagyta Rudolph Cleveringa kinevezését a GWP végrehajtótitkári (Executive Secretary) posztra. A svéd szakember, aki korábban helyettese volt Ania Grobiczki végrehajtótitkárnak, ez év márciusa óta megbízottként vezette a GWP titkárságot. További részletek itt.

2015.

Elfogadták a Fenntartható Fejlődési Célokat

ensz logo_02015. szeptember 25-én, magyar idő szerint 17.46-kor az ENSZ közgyűlés elfogadta a Fenntartható Fejlődési Célokat (SDGs), a világszervezet 2030-ig kitekintő, átfogó csomagját. A résztvevők felállva tapsolták meg a hosszú folyamat eredményeként született dokumentumot, melynek tavalyi előkészítése jelentős magyar sikert is hozott, ld. itt.

A 17 főcél – melyek kibontása 168 részcélok keresztül történt – között szerepel a szegénység, illetve az éhínség elleni küzdelem, az egészséggel, oktatással kapcsolatos elvárások, de foglalkoznak az energiakérdéssel, a gazdasági növekedéssel, foglalkoztatottsággal kapcsolatos kérdéskörökkel, az egyenlőtlenségek csökkentésével, a fenntartható fogyasztási szokásokkal, illetve gyártási módszerekkel, a klímaváltozással, ökoszisztémák védelmével és több más, lényegbevágó témával is.

Vízzel elsősorban a 6. cél (A vízhez és szanitációhoz való hozzájutás, fenntartható vízgazdálkodás) foglalkozik, de további célok is kitérnek erre a víz ügyére.

A célok elérésében mindenkinek megvan a saját szerepe; kormányoknak, a magánszektornak, a civilek szervezeteknek és az átlagembereknek egyaránt.

Az ülésről szóló ENB beszámolót itt olvashatja, az SDG honlap itt érhető el.

2015.

Bosznia-Hercegovina nyerte a DAM 2015 nemzetközi versenyt

Iman Maljić nyerte a 2015. évi "International Danube Art Master" versenyt "Fekete hattyú" című pályázatával. A fekete szemeteszsákokra alapozott melankolikus alkotást a szarajevói Aleksa Santic iskola diákja készítette és 610 további munkát előzött meg a régióból. A magyar verseny nyertese Bokor Balázs, Börzsei Kristóf és Kovács Boglárka a Lébényi Általános Iskolából (Duna, a velünk élő történelem)  harmadik lett a nemzetközi megmérettetésen, mely az ICPDR égisze alatt zajlott, 11 ország részvételével. Részletek.

2015.

Elhunyt Göncz Árpád a GWP CEE korábbi védnöke

Göncz Árpád Magyarország 1990-2000 közötti köztársasági elnöke a GWP CEE régió védnöke volt a 2000-es évek elején. Részt vett a GWP 2002-ben Prágában rendezett regionális tanácskozásán, ahol jövőbelátó szemlélettel beszélt a résztvevőknek a környezet és a víz helyzetéről. Az ebből az alkalomból vele készített interjúval emlékezünk rá, mely a WaterTalk itt letölthető számában olvasható.

2015.

A lipótvárosi Eiffel Palace-é a Leadership in Green Building Award 2015

A rangos díj olyan környezettudatos megoldásoknak köszönhető, mint a hatékony energia- és vízfelhasználás, napkollektorok és napelemek, esővíz-hasznosítás, víztakarékos csapok, zöld tetőteraszok stb. Részletek itt.

2015.

Stockholmi Ipari Víz Díj - 2016

SIWA új_logóA 2016. évi Stockholmi Ipari Víz Díj (Stockholm Industry Water Award) nevezési határideje 2015. november 15. Részletekről a Stockholm International Water Institute honlapján tájékozódhat. A 2015. évi díjazottról itt olvashat.

2015.

Az ENSZ EGB vízügyi egyezmény találkozója Budapesten

unece-logoAz ENSZ EGB a határokat átlépő vízfolyások és nemzetközi tavak védelmére és használatára vonatkozó egyezményének 7. Részes Felek Találkozója Budapesten kerül megrendezésre 2015. november 17-19-én. A találkozót Áder János köztársasági elnök nyitja meg. Részletek.