Hírek

2015.

Regisztráció a 7. Víz Világfórumra

WWF7logoA Dél-koreai Daegu & Gyeongbuk helyszínekkel, 2015. április 12-17. között sorra kerülő 7. Víz Világfórumra (WWF7) 2014. szeptember 15-én megkezdődött a regisztráció a fórum honlapján keresztül.

2015.

Indul a 2015. évi Stockholm Junior Water Prize

SJWP logo tömörA www.ifivizdij.hu honlapon meghirdették a 2015. évi Stockholm Junior Water Prize (Stockholmi Ifjúsági Víz Díj) hazai versenyét, melynek védnöke Áder János köztársasági elnök. A versenyben 15-20 év közötti középiskolás fiatalok vehetnek részt egyedül, vagy egy maximum háromfős csapatot alkotva. A hazai verseny nyertese indul Magyarország képviseletében a nemzetközi döntőn augusztus 23-28. között a svéd fővárosban. A versenyfelhívás itt tölthető le.

2015.

EWA Tavaszi Napok 2015

EWA-logoAz Európai Vízügyi Szövetség (EWA) tavaszi konferencia sorozata keretében, Áder János köztársasági elnök fővédnöksége alatt, a Magyar Víz- és Szenny- víztechnikai Szövetség (MaSzeSz) szervezésében, a Fővárosi Vízművek Zrt. közreműködésével kerül megrendezésre 2015. március 4-6. között az EWA Tavaszi Napok 2015 – Budapest Víz Konferencia címet viselő rendezvény. További részletek a konferencia honlapján www.budapestwater.org találhatók.

2015.

VGT2 – Jelentős vízgazdálkodási kérdések

WFDA www.vizeink.hu honlapon elérhetők a második VKI szerinti vízgyűjtő-gazdálkodási tervezés (VGT2) keretében elkészített, jelentős vízgazdálkodási kérdéseket tartalmazó konzultációs anyagok (4 részvízgyűjtőre és 42 tervezési alegységre).

A vitaanyagok 2015. május 30-ig véleményezhetők a az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. központi email címre, vagy a az illetékes vízügyi igazgatóság címére küldött üzenetben.

2015.

IV. Junior Szimpózium

MASZESZ logóA Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség 2015. január 26-án immár negyedszer rendezi meg a Junior Szimpóziumot, ahol a vízellátás, csatornázás, szennyvíztisztítás területén tevékenykedő fiatal szakemberek mutathatják be kiemelkedő szakmai tevékenységüket. Jelentkezési határidő: január 16.

A MaSzeSz kiemelten fontosnak tartja a fiatal szakemberek támogatását, elismerését, látásmódjuk, dinamikájuk, újszerű gondolataik megismerését. A hazai vizes szakmán belüli párbeszéd elképzelhetetlen az ifjúság meglátásainak figyelembevétele nélkül, és újszerű megoldásként ehhez biztosít fórumot ez a szimpózium. A rendezvényen résztvevő fiatal szakemberek által feldolgozott szakmai felvetések, megoldások általános tájékozódásra is kiválóak, emellett a megmérettetés során kiemelkedő pályamunkák elismerése további lendületet ad mind az előadók, mind a hallgatóság számára.

A szimpóziumra várják mindazokat a 35. életévüket még be nem töltött kollégákat, akik a vízellátás, csatornázás és szennyvíztisztítás területén üzemeltetői, tervezői vagy és tudományos tevékenységet folytatnak. A pályaműveket a hazai "vizes" felsőoktatási intézmények és a MaSzeSz szakmai társszervezetek neves szakembereiből álló zsűri fogja elbírálni (ld. itt).

A konferencián 10 perces előadás keretén belül lesz lehetőség a pályamunkák bemutatására (ld. jelentkezési lap). Meghosszabbított jelentkezési határidő: január 16.

A nyertesek számára részvétel és poszter kiállítási lehetőség nyílik az Európai Víz Szövetség "EWA" 2014. március 4-6-ig Budapesten tartandó Tavasz Konferenciáján. EWA Spring Days 2015 - Budapesti Víz Konferencia (www.budapestwater.org).

A zsűri fődíja: részvétel a 2015. február 14-én a Környezetvédelmi és Vízipari Bálon a Budapesti Kongresszusi Központban.

A fődíjazott a bálon ünnepélyes keretek között átveszi a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség 2015. évi Junior Díját.

Különdíj: részvételi lehetőség a MaSzeSz által szervezett, DDC dinamikus költségelemzés tréningen.

2015.

A Duna VGT tervezet konzultációja

icpdr Logo4cAz ICPDR elkészítette a Duna-medencére szóló tervezeteit a vízgyűjtő-gazdálkodási terv megújítására, illetve az első árvízi kockázatkezelési tervre. Mindkettő a 2015-21-es időszakra vonatkozik és december 17. óta elérhető az ICPDR honlapján. A tervek az ott megadott módon véleményezhetők 2015. július 22-éig. (Utóbbi dátum lehet, hogy téves, mert a VKI szerint csak 6 hónap szükséges a konzultációra, a szerk.)

2015.

Környezetvédelmi és Vízügyi Bál

tancA 15. Környezetvédelmi és Vízügyi Bál, a KSZGYSZ rendezésében 2015. február 14-én kerül sorra a Budapest Kongresszusi Központban. A bál kiváló lehetőséget teremt a megjelenő szakemberek és kormányzati képviselők számára, hogy kötetlen környezetben is találkozhassanak.

Az eseményre a jegyek annak honlapján keresztül kaphatók.

2015.

Jelentés a GWP 2014. évi közgyűléséről

Mint arról korábban beszámoltunk a GWP 2014. évi közgyűlésére (Consulting Partners Meeting) június 27-28-án került sor Trinidadban. Témája a 2020-ig terjedő időszakra vonatkozó stratégia, melyet a márciusi Víz Világnap ünnepségen mutattak be. A közgyűlés beszámolója itt tekinthető meg.

2015.

Pásztor János az ENSZ klímaváltozás-ügyi főtitkár-helyettese

ensz logo_0Ban Ki Moon a világszervezet főtitkára magyar szakembert nevezte ki klímaváltozás-ügyi főtitkár-helyettesévé. Pásztor Jánost korábban is dolgozott az ENSZ-ben, ügyvezető titkára volt a globális fenntarthatósággal foglalkozó magas szintű panelnak, 2012-től mostanáig pedig a WWF International természetvédelmi és tudományos igazgatója volt. Feladata most azoknak az erőfeszítéseknek a támogatása lesz, melyek célja, hogy megállapodás jöjjön létre a 2015. decemberi párizsi nemzetközi klímaügyi konferencián.

2015.

Víziközmű szabályozási tanfolyam

ERRAAz ERRA szervezésében víziközmű szabályozási tanfolyamra kerül sor Budapesten 2015. február 16-20. között. A tanfolyam célja, hogy alapvető műszaki, gazdasági és jogi ismereteket adjon a résztvevőknek a témában. További részletek és jelentkezés az ERRA honlapján.