Hírek

2014.

A 2. országos aszálykonzultáció

aszaly20141016-39csoportképwebreA GWP Magyarország az Országos Vízügyi Főigazgatósággal közösen, annak székházában rendezte 2014. október 16-án a WMO és a GWP közös, integrált aszálykezelésről szóló programjának (IDMP) második országos konzultációját. A konzultáció munkaanyagai itt érhetők el.

2014.

A Muráé a 2014. évi Európa Folyója Díj

Mura nyertes_river_prizeAz International RiverFoundation által alapított és a Coca-Cola Europe által támogatott, 25.000 euróval díjazott címet a Mura folyó nyerte 2014-ben.

1997. óta folynak a Mura osztrák szakaszán, a stájerországi kormány által kezdeményezett munkálatok, hogy helyreállítsák a 19. század végétől kezdve romló természeti állapotokat, beleértve az élőhely-helyreállítást sok olyan faj számára, mely a folyóhoz, vagy közvetlen környezethez kötődik.

A zsűri elismeréssel nyilatkozott az integráció magas fokáról, mely jóval túllépi a ökológiai helyreállítás igényeit, földhasználat-tervezést és fenntartható területgazdálkodást is magába foglalóan.

A Mura ezzel a díjjal automatikusan részese lesz a 2015-ös Thiess Nemzetközi Folyók Díja versenynek.

Mura nyertes_river_prize

2014.

A BM Országos Vízgazdálkodási Tanács ülése

A Belügyminisztériumban október 28-án tartotta meg első ülését az Országos Vízgazdálkodási Tanács (OVT). Az OVT feladata a vízgyűjtő-gazdálkodási tervezési folyamat véleményezése, arról a nyilvánosság tájékoztatása. (Részletesen ld. 1382/2013. (VI. 27.) Korm. határozat a vízgazdálkodási tanácsokról.) Az OVT elnöke, a belügyminiszter kijelölése alapján, dr. Hoffman Imre BM közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár. Tagjai között a kormányzat szereplőin kívül a civil, a gazdálkodó és a szakmai-tudományos szervezetek által delegált tagok is vannak, így A GWP Magyarország delegáltja Prof. Dr. Ligetvári Ferenc is, akit az ülésen az OVT elnökhelyettesévé választottak meg.

2014.

Összefoglaló a két globális vízügyi egyezmény stockholmi szemináriumáról

Megjelent a stockholmi Víz Világhéten a két globális vízügyi egyezményről tartott szeminárium összefoglalója.

A szeminárium témája a nemzetközi vízfolyások nem hajózási célú hasznosításáról szóló ENSZ egyezmény és a határokat átlépő vízfolyások és nemzetközi tavak védelmére és használatára vonatkozó ENSZ EGB egyezmény volt. Az esemény egyik társszervezője Magyarország volt annak okán is, hogy hazánkban rendezik az ENSZ EGB egyezmény jövő évi részes felek találkozóját. Letölthető a szeminárium összefoglalója, további részletek pedig itt érhetők el.

international-conventions-on-water-2-638

2014.

Videó a kistározókról

small water_retentionA GWP CEE egy rövid videót jelentetett meg a kisméretű tározókról. Ezek a tározók fontos szerepet töltenek be a víztisztításban, a biodiverzitás támogatásában, tűzivíz biztosításban, csapadékvíz gazdálkodásban, a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásban és tájképi értékkel is bírnak. További részletek itt olvashatók, a videó pedig itt látható.

2014.

Stockholm Industry Water Award - 2015

SIWA-banner-2A 2015. évi Stockholmi Ipari Víz Díj (Stockholm Industry Water Award) nevezési határideje 2014. november 15. Részletekről a Stockholm International Water Institute honlapján tájékozódhat.

2014.

Duna klip

icpdr Logo4cA Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság (ICPDR) titkársága egy közel hatperces videóklipet készített a Dunáról, a dunai együttműködésről, mely angol kommentárral itt érhető el.

2014.

Natura 2000 Díj

natura 2000_award2Az Európai Bizottság Natura 2000 Díjára 2015. január 21-ig öt kategóriában (természetmegőrzés, társadalmi-gazdasági előnyök, kommunikáció, érdekellentétek összeegyeztetése, valamint határokon átnyúló együttműködés és networking) lehet nevezni. A Bizottság a természetmegőrzés legjobb példáit jutalmazza a 2014-ben alapított díjjal. Részletek itt, ahol a tavalyi díjazottakról is olvashat.