Hírek

2014.

Befejeződött az EPI Water projekt

EPI logóBefejeződött a "Közgazdasági szabályozóeszközök alkalmazása a fenntartható szemléletű vízgazdálkodás érdekében Európában" (EPI Water) c. projekt. Célja releváns információ készítése volt döntéshozók számára a vízpolitikai célok érdekében alkalmazható közgazdasági szabályozó-eszközökről és az alkalmazhatóságuk feltételeiről.

A záróanyagok letölthetők a projekt honlapjáról. Ugyanitt elérhető az alábbi hat magyar nyelvű összefoglaló is releváns hazai részkérdésekről.

1.Gazdálkodói és szabályozói döntések tere a Hanyi-Tiszasülyi tározó területén

2.A tiszai árapasztó tározók működtetésének közgazdasági aspektusai

3.Többlet területek biztosítása az árvíz-kockázat csökkentés érdekében – Az Európában alkalmazott megoldások áttekintése

4.Területi vízgazdálkodási rendszerek közgazdasági átgondolása

5.A vízgazdálkodási és a mezőgazdasági célok összehangolásának lehetősége közgazdasági szabályozóeszközök segítségével.

6.Közgazdasági szabályozóeszközök a Víz Keretirányelv számára

2014.

Magyar siker a Fenntartható Fejlődési Célok kidolgozásában

ensz logo_0Macharia Kamau kenyai és Kőrösi Csaba magyar ENSZ nagykövetek társelnökségével befejeződött a Fenntartható Fejlődési Célok (SDGs) kidolgozásával megbízott ENSZ Közgyűlési Nyitott Munkacsoport (Open Working Group, OWG) 16 hónapos munkája. A július 19-én, a munkacsoport által jóváhagyott Fenntartható Fejlődési Célok az ENSZ közgyűlés elé kerülnek. A javasolt "csomag" 17 célt és 169 részcélt, köztük a megvalósítással foglalkozó 62-t tartalmaz. Vízzel elsősorban a 6. cél (A vízhez és szanitációhoz való hozzájutás, fenntartható vízgazdálkodás) foglalkozik, de további négy cél is kitér erre a kérdéskörre.

A 30 tagú munkacsoport tagjai (és a megfigyelők) felállva tapsolták meg a két társelnököt a záróülésen, akik rendkívüli teljesítményt végeztek a 2013 márciusa óta folyó munkában (ld. lenti kép). Bár nem mindenki elégedett tökéletesen a jóváhagyott szöveggel, abban teljes az egyetértés, hogy a lehetőségekhez képest a legjobb eredmény született, melyet az ENSZ közgyűlés várhatóan 2015 végén fogad el. Ezt követően a Fenntartható Fejlődési Célok váltják fel a 2000. óta érvényben lévő Millenniumi Fejlődési Célokat.

A munkacsopoOWG logórt által kidolgozott végső anyag (outcome document), valamint a munka során készült egyéb dokumentumok itt olvashatók.

Ovation-tn

Fotó: iiisd Reporting Services

Kőrösi Csaba ENSZ nagykövet részvételével a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóbeszélgetést szervezett a témában, melyről a KKM honlapja számol be.

2014.

Víz és energia – a SIWI jelentése

WWW-report-news-imageA közelgő Víz Világhétre ? melynek vezető témája a víz és energia kapcsolata – a Stockholm International Water Institute (SIWI) kiadta az "Energy and Water: The Vital Link for a Sustainable Future" c. jelentését. Ebben a két szektor közötti szorosabb együttműködésre szólít fel a növekvő igének kielégítése, a fenntartható gazdasági fejlődés elérése és az extrém szegénység leküzdése érdekében. A jelentés itt tölthető le.

2014.

Tisza a Dunán

Tisza légi Vácz Sándor

Szép, szőke szerelmünk, a Tisza című, 17 részes sorozat indult augusztus 21-én a Duna tévén. Az adások csütörtök délután 15.30 körül (ismétlés szombaton 5:50 körül) kezdődnek, a pontos időpontot javasolt ellenőrizni. Az 50 perces epizódok egy-egy szakaszt mutatnak be az alábbiak szerint.

fotó: Vácz Sándor

 

 

szakasz

cím

   1.

A két forrás

A források

 

   2.

Rahó – Visk

Vízreszállás

 

   3.

Visk – Tiszaújlak

Szabályozatlanul

 

   4.

Tiszabecs – Vásárosnamény

Jó kedvvel, bőséggel?

 

   5.

Vásárosnamény – Cigánd

Öt híd között

 

   6.

Cigánd – Tokaj

Történelmi partok

 

  7.

Tokaj – Tiszadob

Az első lépcső

 

   8.

Tiszadob – Tiszafüred

A puszta folyója

 

   9.

Tiszafüred – Kisköre

A folyó a tóban

 

10.

Kisköre – Szolnok

A partok élete

 

11.

Szolnok – Nagyrév

A Közép-Tisza

 

12.

Nagyrév – Tiszaalpár

Holt ágak, élő hagyományok

 

13.

Csongrád – Mártély

Kubikusok, halászok

 

14.

Algyő – Szeged

Szeged főutcája

 

15.

Szeged – Bátka

Bácska és Bánát között

 

16.

Bátka – Törökbecse

Távolodó Magyarország

 

17.

Törökbecse – dunai torkolat

Megérkezés

 

 

 

szakasz

cím

   1.

A két forrás

2014.

Kanadáé a 2014. évi Stockholmi Ifjúsági Víz Díj

SJWP 2014_winner_cutA kanadai Hayley Todesco kapta a 2014. évi Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat egy olajszennyezés tisztításában használható, homokszűrőt alkalmazó megoldásért. A díjat, mellyel 15,000 dollár is jár a svéd trónörökös Krisztina – a verseny támogatója – adta át.

Az idei Stockholmi Ifjúsági Víz Díjért 29 ország csapata vetélkedett a svéd fővárosban rendezett Víz Világhéten. A magyar versenyzők Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikolett (Eötvös József Gimnázium, Tata) pályázata, mely hazai és külföldi vízfogyasztási szokásokkal foglalkozott, elismerést aratott a nemzetközi mezőnyben.

A Kiválósági Diplomát a thaiföldi csapat érdemelte ki. A döntős pályázatok rövid összefoglalója itt tölthető le.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjról (Stockholm Junior Water Prize) a verseny hazai honlapján olvashat bővebben.

2014.

Befejeződött a 2014. évi Víz Világhét

WWW2014A szeptember 5-iki záróüléssel befejeződött a svéd fővárosban rendezett 24. Víz Világhét. A hét vezető témája a víz és az energia kapcsolata volt. A 145 országból érkezett mintegy 3300 résztvevő 67 szeminárium, 12 workshop és 42 egyéb találkozó (side event) keretében vitatta meg a kérdéskört.

A megnyitó és záró plenáris üléseket, valamint a díjátadó ünnepségeket folyamatosan nyomon lehetett követni az élő internet-közvetítésen keresztül, melynek felvételei megtekinthetők a World Water Week honlapján.

A hét keretében adta át XVI. Károly Gusztáv svéd király a 150.000 dollárral járó Stockholmi Víz Díjat (Stockholm Water Prize) John Briscoe-nak a Harvard Egyetem professzorának. Mint a díjat odaítélő zsűri kiemelte: Brisco professzor világszínvonalú kutatómunkát tudott vízpolitikai és gyakorlati munkával kombinálni a vízkészlet-gazdálkodás érdekében és sokat tett a vízellátás és szanitáció elterjesztése érdekében.

A tavalyi siker után az idén még nagyobb figyelmet szántak a rendezők a Fiatal Szakemberek Napjának, melynek keretében került sor a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj (Stockholm Junior Water Prize) díjkiosztására. A Díjért, ezúttal második alkalommal, magyar diákok is indultak, ld. www.ifivizdij.hu. Idén a kanadai Hayley Todesco érdemelte ki a kitüntetést egy olajszennyezés tisztításában használható, homokszűrőt alkalmazó megoldásért. A díjat, mellyel 15,000 dollár is jár a svéd trónörökös Viktória – a verseny támogatója – adta át.

A Stockholmi Ipari Víz Díjat (Stockholm Industry Water Award) a Dél-afrikai Durban város vízműje (eThekwini Water & Sanitation) kapta megújító jellegű és széles körű megoldásaiért.

A Víz Világhét szervezője a Stockholm International Water Institute a 2013-as Stockholmi Nyilatkozatra alapozva öt témában: egészség, fenntartható növekedés, mezőgazdaság, energia és klíma készített a vízhez kötődő témavázlatot a fenntartható fejlődési célokkal (SDGs) összefüggésben, melyek itt tölthetők le.

A hét összefoglalója itt érhető el, illetve ugyancsak letölthető a következtetések dokumentum.

A 2015-ös World Water Week (augusztus 23-28.) témája "Víz és Fejlődés" lesz.

2014.

Két jelentős kiadvány

UnwaterIWMI logo_largeA UN Water a napokban adta ki a 2013-ról (a nemzetközi vízügyi együttműködés éve) szóló jelentését (UN Water 2013 Annual Report), illetve a Nemzetközi Vízgazdálkodási Intézet (IWMI, Sri-Lanka) kiadásában megjelent egy a globális vízigények előrejelzéséről szóló dokumentum.

 A UN Water 2013. évi jelentése

A UN Water kampányához kötődően az év során mintegy 1000 esemény foglalkozott a vízzel; a jelentés beszámol a jelentősebbekről, így a Budapesti Víz Világtalálkozóról is. Szó esik a GWP által 22 országban lefolytatott nemzeti konzultációkról a UN-Water helyzetjelentése kapcsán az integrált vízgazdálkodás alkalmazásáról (Ania Grobicki interjú) és sok egyéb (tematikus) eseményről is. A jelentés itt tölthető le.

IWMI kiadvány a globális vízigények előrejelzéséről

A kiadvány (Global Water Demand Projections (WDPs): Past, Present and Future) megállapítása szerint az 1990. előtti előrejelzések túlbecsülték a mai fogyasztást, míg a későbbiek, finomabb módszereket alkalmazva (külső és belső hajtóerőket figyelembe véve) kissé alábecsülték a jelenlegi tényleges értékeket, különösen az országok és az egyes ágazatok esetén. A kiadvány itt érhető el.

2014.

GWP kiadványok a Víz Világhéten

GWPlogoA szeptember első hetében rendezett stockholmi Víz Világhéten több GWP kiadványt mutattak be, melyek letölthetők a szervezet honlapjáról.

Groundwater Governance and Irrigated Agriculture – TEC Background Paper No. 19 Letöltés

Water Security: Putting the Concept into Practice – TEC Background Paper No. 20 Letöltés

Ecosystem services and water security – briefing note Letöltés

The links between land use and groundwater – Perspectives Paper Letöltés

Assessing water security with appropriate indicators – Proceedings Letöltés

2014.

Moldova nyerte a DAM 2014 címet

A GWPCEE és a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) által közösen rendezett Duna Művészeti Mestere pályázat idei győztese a moldovai Elena Gorobet.

A versenyt ezúttal a következő 11 dunai országban rendezték meg: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Magyarország, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna.

A győztes alkotás (ld. lentebb) címe: "Friends of the water". További részletek itt.

DAMwinner2014Moldova

2014.

H2infO

A US Water Partnership október 6-án egy washingtoni ünnepség keretében mutatja be H2infO nevű (már elérhető) információs portálját, melyen számos vízzel kapcsolatos adat, jelentés érhető el a http://h2info.us cím alatt.