Hírek

2014.

A VGT2 ütemterve és munkaprogramja

VGT2 ütemterv vitaanyag címlap2"A Vízgyűjtő-gazdálkodási Terv felülvizsgálatának ütemterve és munkaprogramja 2013-2015" című VITAANYAG felkerült a www.vizeink.hu honlapra és 2014. január 23-ig véleményezhető a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címre, vagy a Nemzeti Környezetügyi Intézet postai címére (1253 Budapest Pf 57.) küldött észrevétellel.

A vitaanyag itt is letölthető.

2014.

2013. a GWP Magyarország szempontjából

GWP logo cim nelkulA 2013. év - az ENSZ Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve - végével a lentiekben egy tömör tájékoztató olvasható az év fontosabb eseményeiről a GWP Magyarország Közhasznú Alapítvány szempontjából.

A hagyományoknak megfelelően rendeztük meg a tavaszi félévben a Duna ismerettár (Danube box) versenyét felső tagozatos, illetve középiskolás kategóriában. A győztes csapatok díja egy ötnapos nyári táborozás volt, melynek során a környezet védelmével összefüggő programokban vettek részt.

Ezzel egy időben rendeztük a Duna Művészeti Mestere versenyt, melynek lényege a vízparton talált tárgyakból alkotott tárggyal kifejezni a vízvédelem fontosságát. A hazai győztes Ha tiszta a vizem, úszik a vizám c. alkotás (Benedek Tünde, Hásás Dóra és Sáfár Szilvia munkája) indulhatott a Duna Védelmi Nemzetközi Egyezmény országainak versenyében, melyet ezúttal Horvátország nyert. Részletek itt.

Jelentős áttörésnek mondható, hogy sikerült Magyarországot az 1997 óta zajló Stockholm Junior Water Prize versenyébe bevonni és a magyar csapattal részt venni a Víz Világhéten zajló nemzetközi döntőben. A miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium csapata (Kakas Dézi, Béri János és Polák Péter) helytállt a mezőnyben és hazatérésük után nem sokkal a Budapesti Víz Világtalálkozón is bemutathatták munkájukat. A versenyről bővebben ld. www.ifivizdij.hu.

Magyar siker született a GWPCEE által, amatőr fotósok számára meghirdetett régiós fotópályázaton. Az első díjat Vasas Ingrid nyerte "Summer Day" című fotójával, míg a harmadik Jágity Fanni lett "Sky high" című képével, ld. itt.

Közös WMO-GWP program indult az integrált aszálykezelésről, melyben Magyarország is részt vesz Tamás János professzor (Debreceni Egyetem) vezetésével. Célja a kormányzati szervek támogatása aszálykezelési szakpolitikák és "tervek kidolgozásában. Részletek a program keretében lezajlott novemberi szarvasi szakmai konzultációról, illetve a decemberi budapesti országos konzultációról.

A júniusi dunai árvízről, az elért siker és a jövőbeli tennivalók szempontjából adott ki közös nyilatkozatot a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozata, a Magyar Hidrológiai Társaság, a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetsége, a Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség és a GWP Magyarország.

A 2013-ban ujjá alakult Országos Vízgazdálkodási Tanácsba a GWP Magyarország által delegált Ligetvári Ferenc professzort, alapítványunk tanácsadó testületének elnökét, a tanács elnökhelyettesévé választották.

Véleményeztük a Vidékfejlesztési Minisztérium által kidolgozott vízgazdálkodási stratégiát, hozzájárulva ezzel a vízügy fejlődésének irányát alapjaiban meghatározható dokumentumhoz. Elfogadása után a vízstratégia végrehajtása, vagyis a konkrét intézkedések a 2014-ben induló Kvassay Jenő-terv részei lesznek.

A GWP Magyarország az Ifjúsági Fórum szervezésével járult hozzá a Budapesti Víz Világtalálkozó sikeréhez. A fórumon adta át Áder János köztársasági elnök a Duna Művészeti Mestere verseny díját a győztes horvát csapatnak, és találkozott a dunai országokból érkezett fiatalokkal. A GWP képviselői jelentős szerepet játszottak a három és félnapos tanácskozáson (ld. beszámoló). A Világtalálkozó alkalmával kiadott vízipari kiadvány is Alapítványunk közreműködésével készült.

A Duna Régió Stratégia két prioritási területén (PA 4 A vizek minőségének helyreállítása és megőrzése, ill. PA 5 Környezeti kockázatok kezelése) veszünk rész a munkacsoport munkájában, dr. Fehér János révén.

2013-ban három új hivatalos GWP partnert regisztrált a stockholmi központ Magyarországról: a Debreceni Egyetem Víz- és Környezetgazdálkodási Intézetét, a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozatát és az, Aquaprofit Zrt-t.

Minden kedves partnerünknek, támogatónknak ezúton is köszönjük a – remélhetően kölcsönösen előnyös – együttműködést, és sikeres 2014-et kívánva bízunk annak folytatásában.

GWP Magyarország

2014.

Duna Ismerettár 2013/14

Danube box logo kicsiMegjelent a Duna Ismerettár (Danube Box) 2013/14 tanévi versenykiírása a www.danubebox.hu honlapon. A verseny első fordulójának kérdései 2014. február 1-jén kerülnek nyilvánosságra, illetve nevezés február 24-ig lehetséges ugyanitt.

2014.

A 11. Kovács kollokvium

kovacsgyorgy

logo iahs

Az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programja (UNESCO IHP) és a Nemzetközi Hidrológiai Szövetség (IAHS) 2014. június 16-17-én tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Kovács kollokviumot Párizsban, az UNESCO székhelyén. A néhai Kovács György (1971-től az IAHS főtitkára, alelnöke majd elnöke, az 1980-as években VITUKI főigazgatója) nevét viselő kollokviumra május 4-i meghosszabbított határidőig lehet poszterrel jelentkezni. Részletek és jelentkezés a az IAHS honlapján. A részvétel ingyenes.

2014.

Február 2. a vizes élőhelyek nemzetközi napja

2Ramsar014-ben – az ENSZ Családi Gazdálkodás Nemzetközi Évében – a Ramsari Egyezmény a vizes élőhelyek és a mezőgazdaság kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Részletek itt.

2014.

Miskolci úszóverseny a Víz Világnap megünneplésére

Miskolci úszóverseny2014. március 8-9-én kerül sorra a Víz Világnaphoz kötődő hagyományos nemzetközi úszóverseny Miskolcon a Kemény Dénes Városi Sportuszodában. Az idei versenyen szlovák, román, német és osztrák úszók is indulnak a hazaiak mellett. Részletek és nevezés itt.

 

2014.

Víz Világnap 2014

WWD 2014_logo_EN

Mint ismeretes, ENSZ kezdeményezésre 1993. óta ünnepeljük Víz Világnapját, minden évben március 22-én. Az ünneplés célja, hogy felhívja a figyelmet a víz kiemelten fontos szerepére életünkben, valamint arra, hogy óvjuk és védjük környezetünket, s ezen belül Földünk felbecsülhetetlen értékét, a vízkészletet.

Az idei Víz Világnap a víz és az energia kapcsolatára fókuszál. Az ENSZ vízzel kapcsolatos intézményközi szervezetének (UN Water) honlapján több dokumentum részletezi a témával kapcsolatos fenntarthatósági, hatékonysági, illetve a víz és energia biztosításával, szolgáltatásával összefüggő gondolatokat.

Idén a Világnap központi ünnepségére március 20-21-én Tokióban került sor, ahol bemutatták az ENSZ 2014-es "Víz és Energia? címet viselő Víz Világjelentését, ami itt tölthető le.

A Víz Világnap alkalmából több, a GWP különböző (országos és regionális) programjaiban dolgozó kollégánk kapott kitüntetést a hazai központi ünnepségen. Így Somlyódy László akadémikus Reitter Ferenc Díjat, Prof. Ijjas István, Dr. Bakonyi Péter és Dr. Pálfai Imre Vásárhelyi Pál díjat, Dr. Fehér János pedig Kvassay Jenő emlékérmet kapott. Sikerükhöz gratulálunk és együttműködésükre a továbbiakban is számítunk.

 

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének, az UNESCO-nak a vízügyi törekvései az ENSZ tágabb stratégiai elképzelésének részét képzik. A világszervezet régóta foglalkozik a világ vízi erőforrásaira nehezedő – az emberi, a kereskedelmi és a mezőgazdasági, továbbá az alapvető köztisztasági szükségletek kielégítésére vonatkozó – növekvő kereslet által okozott globális válsággal. Erről, valamint a Víz Világnap alkalmából rendezett úszóversenyről az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának honlapján olvashatunk.

2014.

Fotópályázat a Víz Világnap alkalmából

Photo Contest 2014A 2014. évi Víz Világnap témájához kötődő, a víz és az energia kapcsolatát bemutató fotók benyújtásának határideje február 28. A UN Water pályázati felhívását lásd itt. A nyertes fotókat a központi világnapi ünnepélyén, március 20-21-én Tokióban mutatják be. A tavalyi Víz Világnapra kiírt GWPCEE fotópályázat első és harmadik helyezettje magyar fotós volt. Akkori hírünket itt olvashatja.

2014.

Globális víz-cél 2015. utánra

UN Water report Jan 2014Megjelent a UN-Water jelentése a víz 2015. utáni szerepéről a fejlesztési elképzelésekben. Az itt letölthető jelentés a 2013-as konzultációs folyamat (melynek a GWP is aktív részese volt) megállapításaira épül és ajánlásokat fogalmaz meg, figyelembe véve a Rio+20 konferencián elfogadott prioritásokat.

A GWP 2014. februárban egy második konzultációs folyamatot is indít azzal a céllal, hogy az őszre esedékes Fenntartható Fejlődési Célok kidolgozásához hozzájáruljon.

2014.

Megalakult az OVF Tudományos Tanácsa

A Belügyminisztérium Tudományos Tanácsának részeként 2014. február 18-án megalakult az Országos Vízügyi Főigazgatóság Tudományos Tanácsa. A hírről a Magyar Hidrológiai Társaság honlapja számol be.