Hírek

2014.

Duna Ismerettár országos döntő 2014

Danube box logo kicsi

danubebox2014-300

 

Örömmel tudatjuk, hogy a 2014. május 17-én Budapesten megrendezett Duna Ismerettár (Danube Box) országos döntő sikeresen lezajlott!

Eredmények

I. korosztály

I. helyezett csapat
VÍZÖNTŐK
Csapattagok: Detki Pongrác, Tóth Levente Albert, Tóth Milán Áron

Felkészítő tanár: Barta Ildikó

Iskola: Mályi Móra Ferenc Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Mályi

II. helyezett csapat
KAPOSIAK
Csapattagok: Csóti Lili, Hajdu Marcell, Jelinek Boglárka
Felkészítő tanár: Dobrovodskyné Boszkovics Márta
Iskola: Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola, Kaposvár

III. helyezett csapat
DUNAI SELLŐK
Csapattagok: Hernádi Zsófia, Máté Rebeka Dorina, Princz Boglárka
Felkészítő tanár: Kovács Fanny
Iskola: Pellérdi Általános Iskola, Pellérd

II. korosztály

I. helyezett csapat
EPERPICIK
Csapattagok: Benedek Tünde, Hásás Dóra, Sáfár Szilvia
Felkészítő tanár: Pocsai Judit
Iskola: Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium, Mezőberény

II. helyezett csapat
NATURE CONTROL
Csapattagok: Hegyesi Gábor, Papp Ágnes, Szijjártó Péter

Felkészítő tanár: Lengyel József
Iskola: Péter András Gimnázium és Szigeti Endre Szakképző Iskola, Szeghalom

III. helyezett csapat:
POSZEIDON HÍRNÖKEI
Csapattagok: Nagy Ákos, Szabó Gergely, Tari Martin
Felkészítő tanár: Ráczné Gergity Eszter
Iskola: Szent László ÁMK, Baja

GRATULÁLUNK!!!

2014.

DAM 2014 hazai verseny

Befejeződött a 2014. évi Duna Művészeti Mestere alkotói pályázat bírálata. Az eredmények itt tölthetők le.

2014.

SJWP 2014 – magyar döntő

ifivizdij dij-1_2014_keskenysjwp logoA Stockholmi Ifjúsági Víz Díj 2014. évi hazai döntőjére (a 13 indulóból kiválasztott) öt csapat részvételével 2014. május 31-én került sor Budapesten, ahol a Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikolett (Eötvös József Gimnázium, Tata) alkotta csapat nyert az "Our water is our future" című pályázatával. Ők képviselik Magyarországot a nemzetközi döntőben, a stockholmi Víz Világhéten, 2014. augusztus 31-szeptember 5. között.

Idézet a zsűri által fogalmazott laudációból: "A pályamű egy aktuális kérdéssel a vízfogyasztási szokásokkal foglalkozik hazai és nemzetközi felmérések alapján. Kreatív megközelítés jellemzi, az internet lehetőségeinek kihasználásával, a hazai és külföldi információk okos kezelésével, a kérdőívek szakszerű megfogalmazásával, újszerű kiértékelési módszerrel."

sjwp2014 valogatas_webre 38

A nyertes csapat és tanáraik

Második a Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, és Gimnázium (Vác) csapata: Kenéz Lili, Móritz Alma és Party Petra. Dolgozatuk címe: "Disappearing Water - The Decrease of Groundwater in Naszály Mountain".

Harmadik Petró Izabella (Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest): "Hungary, the Queen of Europe's water" című munkája.

A hazai verseny díját és a 2. és 3. helyezett oklevelét dr. Szalóki Szilvia a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közszolgáltatásokért felelős elnökhelyettese, és Kovács Péter a Belügyminisztérium főosztályvezetője adta át.

Az első három helyezett csapat tagjai féléves előfizetést kaptak a National Geographic ajándékaként.

Az első három csapat felkészítő tanára 10-10 ezer forint értékű könyvvásárlási utalványt vehetett át a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért elnökétől Salgó Istvántól, illetőleg a döntőbe jutott minden csapat felkészítő tanára az MTA ajándékaként megkapta Simonyi Károly: A fizika kultúrtörténete című könyvét.

A döntő résztvevői és felkészítő tanárai belépőjegyet kaptak a Széchenyi fürdőbe. Átadta Czinege Szilvia értékesítési és marketing igazgató, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

A Grundfos Magyarország Gyártó Kft. különdíjat ítélt meg azoknak a versenyzőknek, akik az általuk felvetett probléma megoldásában maguk is aktívan részt vesznek és ezzel mások számára is példát mutatnak. A 2014-es verseny különdíját Gál Dominika és Schmidt Péter (I. Béla Gimnázium, Szekszárd) a  ?The drinking-water supply of Szekszárd - the pollution of our drinking water" c. projektjük keretében végzett tudatformáló tevékenységük elismeréseként, valamint Petró Izabella a vegyszermentes háztartás gyakorlati megvalósítása terén elért eredményeiért kapta meg. Ezen túlmenően Urbán Katalin CSR és kommunikációs szakmai vezető gyárlátogatásra szóló meghívást adott át a döntőbe jutott csapatok és a felkészítő tanárok számára.

sjwp2014 valogatas_webre 28

A Grundfos díjazottjai a vállalat képviselőjével

A versenynek az előírások szerinti megrendezése csak anyagi támogatók segítségével lehetséges szerte a világon. Az évenkénti magyar forduló színvonalas lebonyolítása és a győztes csapat stockholmi részvételének biztosítása érdekében szponzorok jelentkezését várjuk az itt letölthető szponzori felhívás alapján.

2014.

Vízhiány és adaptív vízgazdálkodási stratégiák konferencia

wahastratAz Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a "Vízhiány és adaptív vízgazdálkodási stratégiák a magyar-szerb határ menti régióban" c. projekt eredményeit bemutató konferenciát szervez június 16-án. A meghívó itt tölthető le. Részletek a projekt honlapján  érhetők el.

2014.

Életbe lép az ENSZ Egyezménye a nemzetközi vízfolyások nem hajózási célú hasznosításáról

Vietnám csatlakozásával augusztus 17-én életbe lép az 1997-ben kihirdetett ENSZ Egyezmény a Nemzetközi Vízfolyások Nem Hajózási Célú Hasznosításáról.  Az Egyezmény értelmében 35 ország csatlakozása szükséges a hatálybalépéshez, ez a feltétel csak 17 évvel a kihirdetés után teljesült. Az Egyezmény lényege az, hogy a nemzetközi vízgyűjtők vízkészleteit az érintett országoknak igazságos és ésszerű módon kell hasznosítaniuk, úgy, hogy közben ne okozzanak egymásnak jelentős károkat. Magyarország régóta tagja az egyezménynek, melyről részletek itt olvashatók.

2014.

A sivatagosodás elleni küzdelem világnapja - 2014

banner WDCD 2014 subJúnius 17. a Sivatagosodás és Aszály Elleni Küzdelem Világnapja. A vonatkozó ENSZ egyezményről (UNCCD) és a világnapról itt olvashat, illetve itt láthatja a központi ünnepségről készült beszámolót (az International Institute for Sustainable Development összeállításában). A világnap alkalmából szervezett hazai konzultáció előadásai, ezek összefoglalói és konklúziói letölthetők az Országos Vízügyi Főigazgatóság honlapjáról.

2014.

Fotópályázat a sivatagosodás elleni küzdelem világnapja alkalmából

fotópályázat sivatag 2014

 

A GWPCEE fotópályázatára - a világnaphoz kötődő alkotásokkal - augusztus 31-éig (meghosszabított határidő) lehet jelentkezni amatőröknek és profi fotósoknak egyaránt. Az első díj egy kompakt digitális fotókamera. Korhatár nincs. A részleteket lásd itt.

2014.

A "Generation Awake" kampány

A kampányt az Európai Bizottság azzal a céllal hozta létre, hogy felhívja a figyelmet mindazokra a lépésekre, amelyeket mindennapi életében bármelyikünk megtehet a víz, az energia és egyéb természeti erőforrások kímélése és a hulladék mennyiségének csökkentése céljából. A kampány weboldala.

2014.

A Folyami Örökség Napja

Aquincum

A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma (1031 Budapest, Szentendrei út 135.) és a Dunai Kulturális Folyosó projekt szervezői tisztelettel várnak minden kedves érdeklődőt a Duna nap alkalmával rendezett Folyami Örökség Napjára 2014. június 29-én 11-16 óra között, ld. letölthető program.

2014.

Befejeződött a GWP 2014. évi közgyűlése

GWP tömör logó A GWP Consulting Partners Meeting (éves közgyűlése) június 27-28-án zajlott le, melyről további részletek itt érhetők el. A közgyűlés keretében tartotta meg John Agard a Nyugat-Indiai Egyetem professzora  "Klímaváltozás és víz" címmel az ún. év előadását, melynek felvétele itt látható.