Hírek

2014.

Áder János a SJWP magyar versenyének védnöke

sjwp logoÁder JánosÁder János köztársasági elnök úr elfogadta felkérésünket és elvállalta a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar versenyének védnöki tisztét.

A 2014. évi versenyre április 15-éig jelentkezhetnek 15-20 éves középiskolások a www.ifivizdij.hu honlapon, a döntőre május 31-én kerül sor. A győztes képviseli Magyarországot a stockholmi Víz Világhéten, a verseny nemzetközi döntőjében.

2014.

Víz Világnap és új GWP stratégia

WWD 2014_logo_ENGWPlogoA 2014-es Víz Világnapon mutatták be a GWP új stratégiáját a 2014-2019-es időszakra vonatkozóan. Az eseményre az ENSZ központi rendezvényén, Tokióban került sor a GWP elnök és főtitkár Ursula Schaefer-Preuss, illetve Ania Grobicki részvételével.

A stratégia három fő célt tűz ki:

  • elősegíteni a vízpolitika és a gyakorlat megváltoztatását,

  • kifejleszteni és terjeszteni a szükséges tudást,

  • erősíteni a partnerséget.

A stratégia, melynek szövege itt olvasható, hat téma köré épül fel: klímaváltozás, határokon átnyúló együttműködés, élelmiszer(termelés), városiasodás, energia és ökoszisztémák.

Infographic WorldWaterDay_2014

2014.

John Briscoe-é a 2014-es Stockholmi Víz Díj

SWPtömörJohn BriscoeJohn Briscoe a Harvard Egyetem professzora kapja a 2014-es Stockholmi Víz Díjat (Stockholm Water Prize). A dél-afrikai születésű Briscoe professzor jelenleg a Harvard Water Security Initiative igazgatója, korábban a Világbank munkatársa (a Bank vízpolitikájának kidolgozója) volt és a Global Water Partnership-pel is szoros kapcsolatban állt.

A 150.000 dollárral járó Díjat XVI. Károly Gusztáv svéd király adja át a Víz Világhét keretében, szeptember elején. A kitüntetettel készült videó-interjú és további részletek itt érhetők el.

2014.

A GWP 2014. évi közgyűlése

GWPlogoA GWP szokásos évi közgyűlésére (Consulting Partners Meeting) június 27-28-án kerül sor Trinidadban. Témája a 2020-ig terjedő időszakra vonatkozó stratégia, melyet a Víz Világnap március 21-iki ünnepségén mutattak be. A tervezett napirend itt, további információ pedig itt olvasható.

2014.

Az európai vízgazdálkodási akcióterv

Blueprint brosúra címlapAz Európai Bizottság fenti címen publikált összefoglaló kiadványt a 2012 novemberében kiadott "Blueprint"-ről. Az akcióterv határozza meg a következő évekre az Unió vízpolitikai napirendjét, hangsúlyozva annak szükségességét, hogy az európai vízkészletekkel való gazdálkodást szélesebb perspektívába helyezzük az összes vízfelhasználó bevonása, valamint a víznek más erőforrásokkal – például a talajjal és az energiával – való kölcsönhatásainak vizsgálata révén. Az EU környezetvédelmi biztosa, Janez Potočnik előszavával kezdődő brosúra letölthető magyar és angol nyelven.

2014.

Víz Világhét 2014

WWW2014Az idei stockholmi Víz Világhét (augusztus 31-szeptember 5.) vezető témája a víz és az energia kapcsolata. A mintegy 130 országból várható 2500 résztvevő 67 szeminárium, 12 workshop és 42 egyéb találkozó (side event) keretében vitatja meg a kérdést.

A hét keretében adja át XVI. Károly Gusztáv svéd király a 150.000 dollárral járó Stockholmi Víz Díjat (Stockholm Water Prize) John Briscoe-nak a Harvard Egyetem professzorának.

A tavalyi siker után az idén még nagyobb figyelmet szánnak a rendezők a Fiatal Szakemberek Napjának, melynek keretében kerül sor a Stockholm Junior Water Prize díjkiosztására. A Díjért, ezúttal második alkalommal, magyar diákok is indulnak, ld. www.ifivizdij.hu. A hét programja itt tölthető le. A kedvezményes online regisztráció határideje június 30.

2014.

Víz Világjelentés 2014

UnwaterA UN Water gondozásában megjelent a Víz Világjelentés ötödik kiadása. A Víz Világnapon bemutatott jelentés első kötete a víz és energia kapcsolatáról (az idei világnap témájáról), a második kötet a kihívásokkal való szembenézésről szól. Letöltés itt. A Világjelentés ezentúl évente jelenik meg.

2014.

A GWP stratégiája az új védnök üzenetével

GWP strategy fron page cutMint korábban beszámoltunk róla a GWP 2014-19 évekre szóló stratégiáját a Víz Világnapi ünnepségen mutatta be a GWP elnöke Dr Ursula Schaefer-Preuss. Májusban megjelent a stratégia illusztrált változata, mely tartalmazza a GWP új védnökének Libéria elnökasszonyának Ellen Johnson Sirleaf-nek az üzenetét is. Az egyéves konzultációs folyamat során kiérlelt, a paradigmaváltás szükségességét hangsúlyozó és a vízbiztonságra törekvő stratégia itt tölthető le.

Az új stratégia megvalósítása lesz a 2014. évi GWP közgyűlés vezető témája.

2014.

Kialakult a 2014. évi magyar SJWP döntőjének mezőnye

GWP logo cim nelkulsjwp logoA Stockholm Junior Water Prize hazai versenyének győztese képviseli Magyarországot a stockholmi Víz Világhéten sorra kerülő nemzetközi döntőben, melynek nyertese a svéd trónörököstől Viktória hercegnőtől veheti át a 15.000 dollárral járó Stockholm Junior Water Prize-t.

A 2014. évi magyar SJWP versenyre beérkezett angol nyelvű pályaművek értékelését egy neves vízügyi szakemberekből álló zsűri  (ld. www.ifivizdij.hu) végezte el. A döntőbe, melyre 2014. május 31-én kerül sor Budapesten, a zsűri döntése alapján a következő csapatok kaptak meghívást: 

  • Petró Izabella (Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest): Hungary, the Queen of Europe?s water
  • Kenéz Lili, Móritz Alma és Party Petra (Boronkay György Műszaki Szakközépiskola, Gimnázium és Kollégium, Vác): Disappearing Water - The Decrease of Groundwater in Naszály Mountain
  • Sebestyén Dóra, Horváth Dorottya és Ötvös Virág (Krúdy Gyula Gimnázium, Győr): Acid rain
  • Li Claudia, Mayer Lívia és Sebestyén Nikolett (Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tata): Our water is our future
  • Gál Dominika és Schmidt Péter (I. Béla Gimnázium, Szekszárd): The drinking-water supply of Szekszárd - the pollution of our drinking water

A döntő során a versenyzők (szintén angol nyelven) bemutatják munkájukat és válaszolnak a zsűri kérdéseire. A győztes csapat vehet részt a nemzetközi döntőn, a stockholmi Víz Világhéten, 2014. augusztus 31-szeptember 5. között. A helyezett csapatok és tanáraik további jutalomban részesülnek.

A hazai SJWP verseny védnöke Áder János köztársasági elnök. Szervezője - számos partnerszervezet támogatásával - a GWP Magyarország Alapítvány. 

A versenynek az előírások szerinti megrendezése csak anyagi támogatók segítségével lehetséges szerte a világon. Az évenkénti magyar forduló színvonalas lebonyolítása és a győztes csapat stockholmi részvételének biztosítása érdekében szponzorok jelentkezését várjuk az itt letölthető szponzori felhívás alapján.

2014.

A GWP 2013. évi jelentése

Annual report 2013 front page

Az elmúlt év végén a GWP központja 172 országban 2904 partnert regisztrált. A régiós és országos partnerszervezetek száma 13, illetve 84 volt. A GWP Magyarország Alapítvány a közép- és kelet-európai régió tagjaként vesz részt a világhálózat munkájában. A globális szervezet 2013. évi tevékenységének összefoglalója olvasható a közelmúltban publikált jelentésben, ami itt tölthető le.